Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Wat doen met mijn ecocheques? Onze tip: enkele kleine ingrepen in keuken en badkamer. Met een waterbesparende douchekop, een (thermostatische) mengkraan of een toilet met dubbel spoelsysteem bespaar je al snel de helft op je waterfactuur!

Met een ecocheque of ecopass van Sodexo of Edenred kan je bij elke doe-het-zelfzaak probleemloos een nieuwe mengkraan of wc-spoelsysteem aankopen. Vraag je loodgieter om advies en hij zal bevestigen: met een waterbesparende douchekop, een (thermostatische) mengkraan of een toilet met dubbel spoelsysteem bespaar je al snel de helft op je waterfactuur. Een investering die zich zich binnen één tot maximum 5 jaar volledig terugbetaalt.

Waterbesparende douchekop

De dagelijkse douche staat afgetekend op nummer 1 wat waterverbruik betreft. Het verbruik van de douche is goed voor ongeveer 40% van de totale waterfactuur. De eenvoudigste ingreep om het verbruik van een douche te verminderen is een waterbesparende douchekop. Het principe: via het toevoegen van lucht aan de waterstraal, daalt het waterverbruik fors. Zonder in te boeten op comfort!

Gemiddelde prijs van een waterbesparende douchekop: 55/70 €.

Spoelsysteem WC met dubbele spoeling, stortbakregelaar of spaarknop

Spoelsysteem WC dubbele spoeling stortbakregelaar spaarknop

Nummer twee in de lijst van waterverslinders: het toilet. Zo’n 30% van het drinkwater verdwijnt door de wc. Een toilet met storbakregelaar heeft 2 knoppen: een gewone én dubbele spoelfunctie. Een gewone spoeling is 6 à 8 liter, met een kleine is dat ongeveer de helft. Dankzij de twee knoppen kan je je verbruik makkelijk tot de helft beperken. Een variant op dit systeem met twee knoppen is de spaarknop, om het doorspoelen van het toilet handmatig te stoppen.

Gemiddelde prijs voor een spoelsysteem met 2 knoppen: 65/75 €.

Een waterkraan met bruismondstuk of spaarperlator

waterkraan bruismondstuk mousseur verluchter straalbreker spaarperlator

Een bruismondstuk is ook bekend als straalbreker, verluchter of 'mousseur'. Dit kan doorgaans vrij eenvoudig op de kraanmond gemonteerd worden. De werking van zo’n verluchter of straalbreker is bijzonder eenvoudig: ze vernauwt de doorgang van de waterstraal en zuigt extra lucht aan. Die lucht vermengt zich met het water, zodat het water er luchtiger, zachter of ‘romiger’ uitziet. Een kleine ingreep die je tot 50% water kan doen besparen!

Gemiddelde prijs voor een bruismondstuk: amper 10 €.

Infraroodkraan met bewegingsdetector

Infraroodkraan waterkraan infrarood sensor bewegingsdetector

Deze kranen werken met een sensor, en zijn dus ‘handsfree’. Als je je handen voor de sensor houdt, begint de kraan te lopen. En omgekeerd stopt het water als je de handen terugtrekt. Een eenvoudig staaltje technologie dat vroeger vooral in de horeca werd gebruikt.  In de keuken en badkamer raakt de infraroodkraan vandaag stilaan ingeburgerd. Vooral in combinatie met een klassiek mechanisme om de kraan open en dicht te 'draaien'. Bijzonder hygiënisch, want er is geen fysiek contact met de kraan. Tenslotte is er natuurlijk veel minder slijtage, wegens het gebrek aan intensief contact. Erg handig met kinderen in huis!

Gemiddelde prijs voor een infraroodkraan: 150 €.

Douchestop

waterbesparende douchekop douchestop knop

De douchestop is een uiterst waterbesparend handigheidje. Het is een kleine knop die op de douchekop wordt geïnstalleerd. Met een simpele druk op de knop kan je het water in één keer stoppen, bijvoorbeeld tijdens het inzepen.

Gemiddelde prijs voor een douchestop: 10 €.

Thermostatische mengkraan

thermostatische mengkraan

Vrijwel alle nieuwe waterkranen voor intensief gebruik zijn vandaag thermostatische mengkranen. In de keuken wordt vooral gewerkt met robuuste ééngreepsmengkranen. De modellen in de badkamer zijn doorgaans iets geavanceerder. Ze zijn erop gericht om een constante temperatuur en waterdruk te creëren. Veilig, comfortabel en mooi!

Gemiddelde prijs voor een thermostatische mengkraan: 150 tot 250 €.

Boek een afspraak of vraag advies en een offerte aan een Jaimy-loodgieter uit je buurt!

Vraag nu een gratis offerte

Gerelateerde artikels