Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Of je nu wil of niet: ook in 2021 wordt de eigen tuin een echte topbestemming voor de vakantieganger. Een staycation met een handvol zorgvuldig geselecteerde vrienden? Er zijn ergere dingen - mits een sfeervol verlichte setting natuurlijk. Wij steken ons licht op bij een expert-elektricien. 

Of je nu wil of niet: ook 2021 wordt het jaar van de staycation in de eigen tuin. Een goede én stemmige buitenverlichting is daarbij een echte must. Fabrizio Medori, onze expert-elektricien geeft tekst en uitleg.

Waarom buitenverlichting installeren?

Sinds de maatregelen rond het coronavirus hebben veel Belgen hun eigen tuin herontdekt. Een studie van vastgoedmakelaar ERA toont aan dat 80% van de Belgen geen huis of terras meer zou willen zonder tuin... Zo'n tuin of terras is ideaal om tijdens een mooie najaarsavond bezoek te ontvangen, zodat je een veilige afstand kan bewaren!

Fabrizio Medori: "Wie vandaag het geluk heeft om z’n eigen tuin te kunnen vertoeven, wil graag profiteren van een aangename sfeer. Als elektricien adviseer ik m’n klanten vaak om een sfeervol lichtpad aan te leggen. Dat kan als oriëntatiepad dienen tussen het huis en de tuin. Wie bovendien meer veiligheid wil inbouwen tegen ongewenste bezoekers, kan ook opteren voor tuinverlichting met bewegingssensoren. Erg handig!”

Welk soort tuinverlichting kiezen?


1# Technologie

"Eerst en vooral moet je het juiste type technologie kiezen. "LED-verlichting is vandaag veruit het populairst voor verlichting in de tuin. Een uitstekende optie, vind ik, omdat LED-lampen erg zuinig zijn en heel lang meegaan.

Ook verlichting op zonne-energie wordt steeds populairder. Dankzij een klein zonnepaneeltje bovenaan de verlichting, kan de kleine batterij overdag opladen. 's Nachts wordt de tuin dan automatisch verlicht, zonder dat je elektriciteit verbruikt. Een ander groot voordeel: het bespaart heel wat kosten, want je hoeft geen kabels aan te leggen!”

2# Het type armatuur

Er bestaan verschillende oplossingen:

  • Inbouwverlichting, in te werken in de tuinafsluiting of in het grasperk. Vooral gebruikt om sfeer te creëren.
  • Tuinpadverlichting, met of zonder bewegingssensoren: kleine vloerlampen die vaak meer licht geven dan de reguliere inbouwverlichting.
  • Prikspots kan je overal in de gazon vastprikken. Zo kan je bomen, sculpturen,… perfect uitlichten, al naargelang de gelegenheid.
  • Display-spots, om de gevel van een gebouw te verlichten.

3# Het merk

Het favoriete merk van onze expert? "SLV! Een Duits kwaliteitsmerk met een garantie van 5 jaar. Ik ben er heel tevreden over, net als mijn klanten."

Wat is de impact van buitenverlichting op de elektriciteitsrekening?

“Het verbruik van tuinverlichting is gelukkig erg beperkt, omdat zo’n LED-lamp amper 1 of 2 watt verbruikt. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor een elektriciteitsrekening die de pan uitswingt. En als je voor zonne-energie kiest, heeft dat geen enkele invloed op de energiefactuur!"

Waarom beroep doen op een erkend elektricien voor de installatie van buitenverlichting?

“Eén sleutelwoord: veiligheid en expertise. “Een erkend elektricien weet hoe de bedrading correct te installeren. Dat doen we bijvoorbeeld met behulp van kabelgoten, die de kabels beschermen tegen omgevingsfactoren, zoals boomwortels, vocht, een oprit,... Verder plaatsen we de kabels minstens 20 cm diep, en verankeren we de armaturen (indien nodig) in beton. Een precisiewerkje.”

  • Een goede elektricien kan perfect inschatten hoeveel lampen, armaturen en verlichtingspunten je nodig hebt om de tuin optimaal te verlichten.
  • De totale kostprijs is moeilijk in te schatten, omdat deze afhankelijk is van de hoeveelheid verlichtingspunten, het merk, etecetera. Hoe verder de verlichting van het huis verwijderd is, hoe duurder de installatie."
  • Nog een laatste advies van onze expert-elektricien: "Gebruik een timer voor je buitenverlichting, die je kan programmeren, zodat de verlichting zichzelf uitschakelt ’s nachts. Zo bespaar je op jaarbasis toch wat op de elektriciteitsfactuur."

Meer weten over het renoveren of plaatsen van buitenverlichting in de tuin? Vraag gerust advies of een offerte aan een erkend elektricien uit jouw buurt:

Vraag advies of een offerte aan een erkend elektricien

Gerelateerde artikels