Nieuwe premie zonnepanelen vanaf 2021
De bottom line van de nieuwe premie voor zonnepanelen: de Vlaamse Overheid wil energie-autonomie van gezinnen aanmoedigen, via de combinatie van zonnepanelen met de digitale elektriciteitsmeter. De nieuwe regeling met de digitale meter is financieel interessant voor wie overdag vaak thuis is en veel van de zelf opgewekte elektriciteit verbruikt. Dus: wanneer de zonnepanelen op het dak veel elektriciteit produceren. Met de terugdraaiende teller was dat omgekeerd.
Het toeval wil dat we anno 2020 met z'n allen - noodgedwongen - bijna fulltime thuis zijn en thuis werken. En dus ook overdag flink veel elektriciteit verbruiken. En het ziet ernaar uit dat thuiswerk een blijver is. Slotsom: zonnepanelen met digitale meter worden automatisch interessanter voor wie (in tijden van pandemie) overdag veel thuis is én elektriciteit verbruikt! Een beetje licht in de duisternis, met andere woorden.
- Lees meer over de overgang van terugdraaiende teller naar digitale meter
Van terugdraaiende teller naar digitale meter vanaf 1 januari 2021
De afgelopen maanden vloeide heel wat inkt over het stopzetten van de regeling met de terugdraaiende teller. Daarom ontstond de afgelopen maanden een kleine stormloop op zonnepanelen. Want wie voor eind 2020 zonnepanelen plaatst(e) mét digitale teller, zou nog 15 jaar gebruik kunnen maken van de financieel voordelige regeling met de terugdraaiende teller. Die regeling werd ondertussen vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De Vlaamse Overheid zag zich vervolgens verplicht een compensatieregeling uit te werken voor gedupeerde prosumenten, die de afgelopen en de komende jaren een digitale meter (moeten) installeren.
Vanaf 1 januari is een digitale meter echter verplicht. Dé hamvraag is nu:
Zijn zonnepanelen vanaf 2021 nog rendabel?
Toch wel. En dat om verschillende redenen:
- De eenmalige installatiepremie van 1.500 euro, uitgekeerd door netbeheerder Fluvius.
- Het belang van zelfconsumptie stijgt gevoelig, vanaf 2021. Wie meer dan de helft van zijn zonne-energie zelf verbruikt, is vanaf 1 januari financieel allicht net zo goed af met een digitale meter. Dus: wie overdag vaak thuis is en/of thuis werkt, en een groot deel van zijn zelf geproduceerde elektriciteit verbruikt, komt met een digitale meter voordeliger uit dan met een terugdraaiende meter.
- De kostprijs: een zonne-installatie voor een gemiddeld gezin heb je al vanaf 4.500 € (exclusief btw en plaatsing).
- Het prosumententarief valt weg (gemiddeld ongeveer 300 euro per jaar).
- Een thuisbatterij kan het aandeel eigen verbruik nog aanzienlijk vergroten, tot zelfs 70%. Een thuisbatterij is daarom de ideale combinatie met een digitale meter, vooral voor wie ’s avonds veel energie verbruikt. Zo wordt de thuisbatterij alsnog financieel interessant, onder meer dankzij een premie van de Vlaamse Overheid. De premie voor de aankoop van een thuisbatterij is goed voor 300 € per kilowattuur, een maximaal bedrag van 2.259 euro of 40% van de totale investeringskost. Opgelet: deze premie voor thuisbatterijen gekoppeld aan zonnepanelen vervalt eind 2021!
- Een digitale meter is ook een slimme meter! Dat betekent dat je heel precies je productie én verbruik van elektriciteit kan monitoren. Een app bepaalt dan bijvoorbeeld zelf het meest ideale moment (= wanneer de zonnepanelen veel energie produceren) om je wasmachine te starten, of de elektrische wagen op te laden.
- De combinatie van zonnepanelen met andere, energiebesparende technologieën wordt interessanter én rendabeler. Dan denken we bijvoorbeeld aan verwarming en de productie van warm water. Energie uit zonnepanelen is een echte win-winsituatie als ze gekoppeld wordt aan een warmtepomp, warmtepompboiler, micro-warmtekrachtkoppeling of vloerververwarming.
- De terugverdientijd van zonnepanelen is met de nieuwe regeling een stukje gestegen, maar het blijft een bijzonder interessante, toekomstgerichte en duurzame investering. Zeker nu, met de eenmalige installatiepremie.
- De huidige generatie zonnepanelen is goedkoper en levert een veel beter energie-rendement dan vroeger. De panelen hoeven niet langer helemaal naar het zuiden gericht te zijn om energie te produceren. Sterker nog: steeds vaker worden zonnepanelen oost-west georiënteerd. Zo renderen ze de hele dag lang - en vooral tijdens de piekuren 's morgens en 's avonds.
- Vanaf 2022 komt er een extra incentive bij: het verkopen, uitwisselen of delen van zonne-energie met vrienden, buren of familie naar keuze, aan een prijs die je onderling overeenkomt. Overtollige elektriciteit injecteren op het net wordt dus opnieuw interessant!
Conclusie: ook zonder de oude groenestroomcertificaten en het financiële voordeel van de terugdraaiende teller blijven zonnepanelen rendabel! De nieuwe eenmalige premie (vanaf 1 januari 2021) voor nieuwe installaties is mooi meegenomen.
Hoeveel bedraagt de nieuwe premie voor eigenaars van zonnepanelen?
Het premiebedrag bedraagt maximaal 1.500 euro, goed voor een maximum van 40% van de investeringskosten (inclusief btw).
De premie wordt berekend op de capaciteit van de zonnepanelen, en niet langer op de capaciteit van de omvormer (dit was het geval bij het berekenen van het prosumententarief).
Opgepast: de nieuwe premie loopt af in 2024 en is op zijn hoogtepunt in 2021. Vanaf 2022 gaat de premie elk jaar een flink stuk naar beneden!
Bedrag van de eenmalige nieuwe premie voor zonnepanelen, op basis van cijfers van de Vlaamse Overheid:
- In 2021 bedraagt de premie 300 euro/kWp voor zonne-installaties tot maximaal 4 kWp en nog eens 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Dat komt overeen met maximaal 1.500 euro.
- In 2022 bedraagt de premie 225 euro/kWp voor zonne-installaties tot maximaal 4 kWp en nog eens 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Dat komt overeen met maximaal 1.125 euro.
- In 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor zonne-installaties tot maximaal 4 kWp en nog eens 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Dat komt overeen met maximaal 750 euro.
- In 2024 bedraagt de premie 75 euro/kWp voor zonne-installaties tot maximaal 4 kWp en nog eens 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Dat komt overeen met maximaal 375 euro.
Een voorbeeld voor wie zonnepanelen installeert in 2021:
- Wie 18 panelen van 300 Wp installeert, met een totaal vermogen van 5,40 kWp, ontvangt een premie van 4 x 300 euro + 1,40 x 150 euro = 1410 euro.
- Wie 34 panelen van 290 Wp installeert, met een vermogen van 9,86 kWp, ontvangt een premie van 4 x 300 euro + 2 x 150 euro = 1500 euro.
Wie komt in aanmerking voor de premie voor zonnepanelen?
- De premie geldt enkel indien de zonnepanelen geplaatst worden op het dak van een woning of gebouw dat voor 1 januari 2014 werd aangesloten op het distributienet.
- De premie is bestemd voor de installatie van kleine zonne-installaties met een omvormer-vermogen van maximum 10 kVA.
- Wie al zonnepanelen heeft en zijn installatie wil uitbreiden, of wie beschikt over een installatie met terugdraaiende teller, komt niet in aanmerking voor deze premie. Tenzij hij of zij overschakelt op een digitale teller (en afstand doet van de regeling met de terugdraaiende teller).
- De zonnepanelen moeten geplaatst worden door een erkend installateur van zonnepanelen, die beschikt over een RESCert-certificaat.
Hoe kan ik de zonnepanelenpremie aanvragen?
Exacte info over de aanvraagprocedure is binnenkort beschikbaar via de website van Fluvius.
Het advies van Jaimy:
- Vraag professioneel advies aan een erkend installateur van zonnepanelen! Die maakt een nauwkeurige simulatie op maat van jouw budget en elektriciteitsverbruik. Zo weet je meteen hoeveel de zonnepanelen jou opbrengen, en wat het exacte bedrag is van de nieuwe premie of subsidie voor zonnepanelen.
- Er is leven na de terugdraaiende teller! En al zeker in 2021, want dan is de eenmalige installatiepremie op z'n hoogst. Idem voor de premie voor thuisbatterijen, die vervalt na 2021!
- Zelf energie opwekken en opslaan is de toekomst. En al zéker voor gezinnen met een hoge elektriciteitsfactuur (elektrische auto, zwembad,...). Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is op lange termijn de meest economische én ecologische oplossing!
Vraag een vrijblijvende offerte of advies aan een erkend zonnepanelen-installateur