Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Om je écht goed te kunnen concentreren, is een apart kantoor of een thuiswerk-bureau geen overbodige luxe. Het meest voor de hand liggend: een oude of ongebruikte zolder renoveren en herinrichten als bureau. Hoe pak je dat aan? Ontdek het in dit artikel!

In tijden van quarantaine, lockdown en andere beperkende corona-maatregelen is er één duidelijke constante: we werken zo veel en zo vaak mogelijk thuis. Alles wijst erop dat thuiswerk een echte blijver is. Want geef toe: het heeft ook z’n voordelen: geen files en ochtendstress, een muziekje op de achtergrond, af en toe een huishoudelijk klusje tussendoor,…

Extra meegenomen met een apart bureau als 'home office': je kan werk en privé beter gescheiden houden, en je bureau helemaal inrichten zoals jij het wil! Een zolder leent zich perfect om te verbouwen tot bureau!

Zolder verbouwen tot bureau: een handleiding


Onze tips voor om je zolder om te bouwen tot een perfect bureau voor thuiswerk, min of meer in chronologische volgorde:

#1 De zolder opruimen

Eindelijk een goede reden om de zolder op te ruimen en alle overbodige spullen naar het containerpark te brengen. Tip: een mondmasker beschermt ook best aardig tegen stof!

# 2 Elektriciteit & internet aansluiten

Alvorens je aan de slag gaat met isolatie of gyproc, stel je samen met de elektricien een nauwkeurige plattegrond of tekening op met aanduiding van alle nodige voorzieningen. Waar heb je stopcontacten, internetaansluiting en lichtpunten nodig? En hoe zit het met internet? Tip: in een zolder kan je vaak makkelijk stopcontacten in de vloer verwerken! Check ook de handige Jaimy-prijsgids voor elektriciteitswerken.

# 3 Andere nuts-voorzieningen: waterleiding, toilet en afvoer

Misschien wil je wel een apart toilet en/of waterkraantje op de zolderverdieping? Zo hoef je niet telkens helemaal naar beneden te lopen! De loodgieter betrek best tijdig bij je plannen voor de renovatie van een zolder. Zo kan je netjes alle leidingen en aansluitingen wegwerken in de vloer of achter gyproc!

# 4 Plaatsen van ramen & dakramen (of Velux)

Niets zo ontmoedigend als een bureau zonder uitzicht naar buiten. Daglicht is bovendien essentieel voor de productie van vitamine D! De populairste oplossing is natuurlijk ‘een Velux steken’, of een dakraam laten plaatsen. Bij een professionele ramenzetter gaat dat meestal verrassend snel, tegen een aanvaardbare kostprijs. Zonder zware verbouwingen.

# 5 Dak en vloer van de zolder isoleren

Dakisolatie is natuurlijk onontbeerlijk om comfortabel te kunnen werken tijdens het winter- en zomerseizoen. Isoleren tussen de balken of het zoldergebinte kan bijvoorbeeld met glaswol (ook wel 'rockwol' of 'rockwool' genoemd). Een andere, minder arbeidsintensieve optie is het (laten) inspuiten van isolatie, bijvoorbeeld in de spouwmuur, tussen het dak en het onderdak of in de vloer van de zolder. Het dak vervangen en/of de zolder isoleren is zowat de meest energie-besparende upgrade van je woning. Voordelen: je betaalt een pak minder stookkosten, het isoleert tegen geluid, de woning stijgt in waarde én je komt in aanmerking voor enkele interessante premies en subsidies.

# 6 Verwarmen & ventileren

Wie het hele jaar door wil thuiswerken, wil natuurlijk af en toe een graadje kunnen bijstoken. Bekijk samen met de aannemer en/of de chauffagist of je huidige cv-ketel geschikt is voor het aansluiten één of meerdere extra radiatoren op de zolderverdieping. Ook de verwarmingsbuizen moeten dan tot op zolder doorgetrokken worden (als ze nog niet voorzien zijn). Indien nodig kan er ook gewerkt worden met (duurzame) alternatieven om te verwarmen. Oh ja, niet vergeten: een tweejaarlijks onderhoud van de centrale verwarmingsketel op aardgas - voor mazoutketels is zo'n nazicht elk jaar verplicht.

# 7 Gyproc of scheidingswanden plaatsen, pleisteren en schilderen

De goedkoopste, snelste en meest efficiënte manier om een zolder te renoveren is werken met gyproc of gipsplaten. Ook OSB-platen zijn een optie als ondergrond, of om snel en goedkoop scheidingswanden te bouwen. Enig nadeel: OSB is niet echt geschikt om te schilderen, wegens het ruwe oppervlak. Gyproc of OSB kan vaak rechtstreeks tegen een houtskelet of dakgebinte aangebracht worden. Gyproc kan je snel en makkelijk gebruiken als scheidingswanden, maar ook tegen de schuine wand en als plafond. Na het plaatsen van de gyproc, is het aangeraden om de spleten tussen de gipsplaten dicht te plamuren, net als de schroefgaten. Vervolgens kan je aan de slag om je nieuwe bureau in een mooi kleurtje te schilderen, of te behangen. Check hier onze prijsgids voor schilderwerk per vierkante meter.

# 8 Inbouwkasten, rekken & schapjes

zolder renoveren bureau thuiswerk

Met een opgeruimd hoofd de werkdag afsluiten? Dat doe je natuurlijk met een netjes opgeruimd bureau! Met een aantal praktische inbouwkasten heb je in no time alle paperassen en kantoorspullen aan de kant. En waarom niet kiezen voor een iets grotere inbouwkast? Zo kan je meteen het hele huis een grondige opruimbeurt geven, en alle rondslingerende spullen netjes wegbergen. Een kast op maat maken? Da's natuurlijk een uitgelezen opdracht voor een echte timmerman of schrijnwerker!

# 9 Finishing touch: een leuke vloer

De ruwe ondervloer bestaat allicht uit mdf of triplex. Da’s niet zo aangenaam, en bovendien moeilijk proper te houden. Een laminaatvloer is een perfecte oplossing voor een bureau of kantoor op zolder, wegens budgetvriendelijk, mooi en aangenaam warm aan de voeten. Andere soorten vloerbedekking: kurk, vinyl, vasttapijt of parket. Via de website van Jaimy vind je een goede vloerder of een vakman gespecialiseerd in het plaatsen van vloerbedekking!  

# 10 Vergeet je EPC-certificaat niet!

Na ingrijpende isolatiewerken, bijvoorbeeld op zolder, kan het EPC-label van je woning een forse upgrade krijgen. In zo'n geval loont het de moeite om een nieuwe EPC-keuring aan te vragen, om de gestegen waarde van je woning te valoriseren. Dat is vooral interessant (en wettelijk verplicht) bij de verkoop van je woning!

Op zoek naar een algemeen aannemer, een schrijnwerker, schilder, elektricien, isolatie-specialist,... die je kan adviseren over het verbouwen van een zolder tot een bureau of thuiswerk-studio?

Vraag advies of een gratis offerte


Gerelateerde artikels