Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Matthieu Lapôtre, chauffagist van beroep, geeft tekst en uitleg bij zijn favoriete technieken om het huis te verwarmen op een duurzame, ecologische én zuinige manier. Combineren én innoveren zijn daarbij de sleutelbegrippen, afhankelijk van de precieze behoefte en het budget van de klant.

In een vorig artikel zetten we al een aantal interessante trends in verwarming op een rijtje. Vandaag gaan we dieper in op een aantal specifieke voorbeelden.

Gasketel met thermodynamische boiler

“Een bijzonder interessante oplossing. De thermodynamische boiler werkt als een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt. Die energie is vanzelfsprekend gratis en quasi-onuitputtelijk. Deze techniek wordt gebruikt om het water in de CV-ketel gedeeltelijk en heel geleidelijk te verwarmen, wat een besparing van 30 tot 40% oplevert ten opzichte van het gebruik van een traditionele cv-ketel of boiler op gas.”

“Het is aangeraden om de thermodynamische ketel in een aparte ruimte te installeren, zoals een garage of kelder. Zo word je niet gestoord door het geluid van de ventilator van de pomp. De meest verkochte modellen zijn geschikt voor gezinnen tot 6 personen.”

Hydrokachel of CV-kachel

De hydrokachel of CV-kachel wint de jongste jaren sterk aan populariteit. Ook Matthieu Lapôtre installeert steeds vaker dit hybride systeem, om verschillende redenen:

“De klassieke houtkachel verwarmt doorgaans één enkele ruimte. De CV-kachel wordt aangesloten op de centrale verwarming. Via een buffervat verwarmt deze kachel het water van de radiatoren en/of het warmwatercircuit in huis. Een uitstekend alternatief voor gas en olie. En bovendien is het een stuk zuiniger én economischer.

“De beide bovenstaande hybride verwarmingssystemen kan ik aanraden om het huis te verwarmen. Verwarmen met een warmtepomp is in België niet altijd interessant. Het rendement is uitstekend als de buitentemperatuur hoger is dan 10 graden. Maar zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt, wordt de warmtepomp heel energie-intensief. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen vind ik wel heel interessant, als ik alle kosten en baten op een rijtje zet.”

Een winnende combinatie: warmtepomp en zonnepanelen met zonneboiler

“Zowel vanuit financieel als ecologisch oogpunt, is de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen een bijna-onverslaanbare combinatie. De warmtepomp gebruikt de elektriciteit van de zonnepanelen, en tegelijkertijd onttrekt het energie aan de lucht. Een zonneboiler fungeert als tussenschakel tussen de warmtepomp en de zonnepanelen.”

Dankzij dit systeem bent je niet langer afhankelijk van de prijs van fossiele brandstoffen. De energiefactuur zal dus gevoelig dalen. Onze installateurs van zonnepanelen kunnen je helpen bij het bepalen van het aantal panelen dat nodig is om de warmtepomp optimaal te laten werken.

verwarming met warmtepomp

En wat met een cv-ketel op stookolie of gas?

Matthieu Lapôtre: “Stookolie zal op termijn verboden worden, omdat het te vervuilend is. Bij sommige van mijn klanten is er geen gasnetwerk beschikbaar, maar dan adviseer ik om andere oplossingen te zoeken, afhankelijk van het budget en de beschikbare ruimte binnen of buiten het huis. Dan denk ik bijvoorbeeld aan propaangas of een pelletkachel. Ik schat dat de mazoutketel in België zal verdwijnen rond 2035. Daarmee zouden we de trend in Nederland volgen, die ecologisch vooruitstrevender is. De eenvoudigste oplossing is voorlopig een verwarming op gas. Daarmee verlaag je je stookkosten met ongeveer tweederde. En het is een stuk beter voor het milieu. De meeste van m’n klanten raad ik daarom nog altijd een cv-ketel op gas aan aan: makkelijk, veilig én zuinig.”

Conclusie van onze chauffage-expert

"Ik kan iedereen aanbevelen om contact op te nemen met een erkend verwarmingstechnieker. Die kan je adviseren in je zoektocht naar de meest geschikte oplossing om te verwarmen. De keuze is sterk afhankelijk van je behoeften, de staat van het huis en je budget. Bovendien zijn er soms premies of subsidies beschikbaar, afhankelijk van je woonplaats. Het loont absoluut de moeite om je vooraf goed te informeren bij een specialist!”

Vraag advies of een offerte aan een chauffagist uit je buurt

Gerelateerde artikels