Condensatieketel: goedkoop, zuinig en veilig
Een nieuwe condensatieketel is een no-brainer voor elk klein of middelgroot budget. De condensatieketel is namelijk een pak zuiniger dan een klassieke hoogrendementsketel of verwarmingsketel op gas of mazout. Vrijwel alle nieuwe verwarmingsketels voor particulier gebruik zijn vandaag condensatieketels. Dat kan tot een derde schelen op de energiefactuur. Bovendien zijn condensatieketels een stuk beter voor het milieu, onderhoudsvriendelijker, stiller én veiliger dan een klassieke verwarmingsketel. Nog een voordeel van zo’n condensatieketel: ze zijn relatief makkelijk te koppelen met een automatische thermostaat, een warmtepomp, een zonneboiler, een app op je smartphone,…

Vloerverwarming met warmtepomp
Vrij prijzig in aankoop, maar je energiefactuur wordt gereduceerd tot bijna 0. Omdat je je energie haalt uit de omgeving: de lucht, grondwater of de aardbodem. Een vloerverwarming en een warmtepomp vormen een perfecte match. Dat komt omdat beide systemen werken met water op lage temperatuur. Een vloerverwarming heeft een watertemperatuur nodig tot maximaal 35 graden. Bij een klassieke verwarming (met radiatoren) loopt dat op tot 65 graden. Er bestaan verschillende soorten waterpompen. De lucht-waterpomp is doorgaans de goedkoopste. Deze haalt de warmte uit de lucht. Een geothermische pomp met diepteboring kost meer, maar levert een hoger rendement. Nog een voordeel van vloerverwarming met warmtepomp: sommige systemen kunnen ook gebruikt worden om het huis te koelen tijdens de zomer.

De zonneboiler
Voor alle duidelijkheid: een zonneboiler volstaat is geen totaaloplossing voor een het verwarmen van een woning. De zonneboiler dient om warm water te voorzien voor het bad en de douche. De zonneboiler voorziet in ongeveer 50% van de behoefte aan warm water van een doorsnee gezien. Het water wordt verwarmd via een zonnecollector op het dak. De zonnecollector bevat een speciale vloeistof zonlicht omzet in warmte en het water in een voorraadvat gaat opwarmen. Er bestaan 2 soorten zonneboilers: een zwarte vlakkeplaatcollector of een vacuümcollector met glazen buizen. De zonneboiler wordt vervolgens gekoppeld aan een gewone boiler als back-up. Dit systeem van naverwarming dient om periodes met te weinig zonlicht op te vangen. Geavanceerde combi-zonneboilers kunnen ook warmte opwekken voor vloerverwarming.

Hybride en bivalente verwarmingssystemen
Hoe meer energiebronnen, hoe groter de behoefte aan verwarmingsketels die verschillende technologieën kunnen combineren. Dat is afhankelijk van het seizoen en de beschikbare energiebronnen, bijvoorbeeld zonne-energie, omgevingswarmte via een warmtepomp, een gasboiler,… De meest gebruikte is de combinatie van een gasboiler met een warmtepomp, die doorgaans tot 35% besparing op de energiefactuur oplevert. Dit systeem kiest automatisch de meest energiezuinige combinatie, op basis van het verbruik, de energieprijzen en de buitentemperatuur. De warmtepomp krijgt natuurlijk voorrang, maar op koude dagen springt de gasboiler bij.

Verwarmen met houtpellets of biomassa
Houtpelletkachels zijn een perfect alternatief voor een vervuilende houtkachel of open haard. Pelletkachels zijn niet goedkoop in aanschaf, maar zijn erg gebruiksvriendelijk. Houtpellets zijn tot 10 keer meer energie-efficiënt en milieuvriendelijker dan een open haard. Met hetzelfde gezellige gevoel in huis. En er zijn nog voordelen: een pelletkachel werkt met een automatische aanvoer van pellets, zodat de temperatuur altijd constant is, tegen een minimaal verbruik. Dat resulteert in heel weinig as (die perfect kan dienen als meststof in de tuin). Tegelijk is er weinig schadelijke uitstoot of rookvorming. En je hoeft niet langer te zeulen met zware blokken hout!

Het advies van Jaimy
- Op zoek naar de meest duurzame of economische manier om je woning te verwarmen? Jaimy werkt samen met tientallen erkende chauffage-experts. Zij antwoorden graag op al jouw vragen!
- Wanneer is een boiler of cv-ketel aan vervanging toe? Lees het advies van onze cv-expert, inclusief prijzen, types en merken.