Een goed geïsoleerde woning is vandaag een echte must (en bovendien wettelijk verplicht). Radj Ramdas, zaakvoerder van isolatiebedrijf Ecobuild Solutions, is een echte expert in het gebruik van biologische isolatiematerialen. Hij maakt ons wegwijs in duurzame materialen en technieken om de woning te isoleren.
Wat is bio-ecologische isolatie?
Kan je even uitleggen wat bio-ecologische isolatie is?
"Bio-ecologische isolatie is gemaakt van biomaterialen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan kurk, dat ook bekend staat als hoogwaardig akoestisch isolatiemateriaal. Dat wordt gebruikt langs de binnenkant van het huis, maar ook als afgewerkte gevelisolatie aan de buitenkant, via isolatiepanelen. Voorts gebruiken we ook isolatievlokken gemaakt van cellulose van oud papier, die met een machine worden ingeblazen. Al deze biomaterialen hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Niet enkel tegen koude maar ook tegen warmte.”
Waarom zou ik kiezen voor dit soort duurzame isolatie in plaats van klassieke isolatie?
“Er zijn verschillende goede redenen. In eerste instantie is er enorm veel energie nodig om klassieke isolatie te maken, volgens een chemisch proces. De productie van bio-ecologische isolatie vergt maar 10% van de CO2-belasting, in vergelijking met de klassieke producten. Glaswol blijkt bovendien heel ongezond te zijn voor mensen die het plaatsen. En vooral: isolatie op basis van polyurethanen is vrij waardeloos wat betreft geluid. Als je bijvoorbeeld naast een drukke baan woont, heb je nog extra akoestische isolatie nodig. Met de meeste types bio-ecologische isolatie sla je twee vliegen in één klap, en kom je uiteindelijk een stuk goedkoper uit.”
Hoeveel kost dit soort isolatie op basis van kurk of cellulose?
“In veel gevallen is het niet duurder dan gewone isolatie. Kurk is doorgaans wel wat duurder. Maar: kurk is een materiaal waarop je rechtstreeks kan pleisteren. Je hoeft dus geen gyproc meer te plaatsen, wat een hoop kosten uitspaart. Ook bij cellulose-isolatie kan een systeem met lattenwerk gebruikt worden, zodat je vervolgens meteen gipsplaten kan aanbrengen. En tenslotte: de meeste bio-ecologische isolatie is van veel betere kwaliteit dan dan de doorsnee rockwol of glaswol!”
“De kostprijs van isolatie met bio-cellulose varieert van 7,5 tot 15 euro per vierkante meter, inclusief professionele plaatsing. En die plaatsing maakt vaak het verschil in de isolatiewaarde van de woning. Als je zelf ooit isolatie geplaatst hebt, dan weet je hoe moeilijk het is om alles dicht te maken. Met rockwol is het zo dat gemiddeld 20% van de oppervlakte niet gedekt is, tenzij je duurdere varianten gebruikt. Als we isoleren met vlokken, weten we dat alles goed is uitgevoerd en afgedekt.”
Is bio-ecologische isolatie brandveilig?
“Vooral de brandweerstand van een woning is van belang. Dat is het aantal minuten alvorens de isolatie begint te branden, bij blootstelling aan vuur of hoge temperaturen. In gewone woningen is een half uur brandweerstand nodig, zodat je veilig het huis kan verlaten. Gips en rockwol brandt namelijk ook bij hoge temperaturen of lange blootstelling aan hoge temperaturen. De meeste bio-ecologische isolatie heeft een vergelijkbare brandweerstand.”
Is deze isolatietechniek ook toegankelijk voor particulieren?
“Als particulier kan je allicht werken tegen 5 of 6 euro per vierkante meter. In dat geval worden de werkuren dus niet gerekend. Maar die tijd moet je eigenlijk ook rekenen. En eerlijk gezegd: onze technieken vereisen ervaring en gespecialiseerde kennis, zoals het aanbrengen van folie en lattenwerk, of het inblazen van de isolatie. Toch hebben we ook formules dat de klant kan meehelpen, om de kosten te helpen drukken.”
Hoe zie je het gebruik van bio-isolatie evolueren?
“Veel architecten hebben er nog nooit mee gewerkt, omdat ze het niet kennen of durven. Maar we merken dat mensen steeds vaker op de offerte ingaan. Niet alleen uit ecologische overwegingen, maar gewoon omdat het een goed product is. Wij focussen niet louter op isolatie, maar ook op advies over andere bouwtechnische zaken, zoals comfort. Bovendien is er heel veel technische vooruitgang in de sector, de tijd van de geitenwollensokken-systemen ligt voorgoed achter ons. Onze producten kunnen vandaag gerust concurreren met traditionele technieken.”
Op zoek naar een isolatiebedrijf of isolatie-expert?
Vraag advies of een gratis offerte