De financiële voordelen van zonnepanelen
- Kostprijs: Een zonne-installatie heb je al vanaf 4.500 euro (excl. btw & plaatsing).
- Terugverdientijd: Afhankelijk van je investering en je rendement, is je investering terugbetaald na 6 à 9 jaar.
- Opbrengst: de opbrengst van de zonnepanelen en de besparing op de energiefactuur kan na 25 jaar oplopen tot meer dan 20.000 €. Geen enkele investering levert zo'n rendement op.
- Geen subsidies nodig: de subsidies en groenestroomcertificaten zijn vandaag dan wel afgeschaft voor nieuwe installaties, maar de zonnepanelen kosten nu de helft minder dan vroeger.
- Rendement: samen met de gedaalde kostprijs is de energie-efficiëntie van zonnepanelen fiks gestegen. De panelen hoeven niet langer helemaal naar het zuiden gericht te zijn om energie te produceren. Sterker nog: steeds vaker worden zonnepanelen oost-west georiënteerd. Zo renderen ze de hele dag lang!
- Financiële onafhankelijkheid: je bent je niet afhankelijk van de schommeling van prijzen bij fossiele brandstoffen. En belangrijker nog: je produceert het grootste deel van je eigen energie gewoon zélf, dus je energiefactuur daalt spectaculair. Voor een gemiddeld gezin is levert dit een besparing op van zo'n 500 euro per jaar.
- Groen 100% groene investering: groene energie die je bovendien ook nog eens helemaal zelf produceert!
- Bespaar op stookkosten: zonnepanelen zijn extra interessant voor wie ze kan combineren met een zonneboiler, warmtepomp, vloerverwarming,... In dat geval kan je ongeveer 50% besparen op je verwarmingskosten. Voor dit soort ecologische energie-ingrepen bestaan er een aantal interessante premies & subsidies!
Terugdraaiende teller of digitale meter?
Wie voor eind 2020 zonnepanelen installeert, mag van de Vlaamse Overheid nog 15 jaar lang profiteren van de financieel voordelige regeling met de terugdraaiende teller . Je betaalt dan enkel een prosumententarief (gemiddeld zo'n 300 euro per jaar). Maar experten wijzen erop dat de terugverdientijd met de terugdraaiende teller nu zo'n 7,7 jaar bedraagt. Met de digitale meter zou dat verhogen naar gemiddeld 10 jaar, ondanks de eenmalige installatiepremie van 1.500 euro. (bron: artikel De Morgen)
Het Jaimy-advies
- Vraag professioneel aan een erkend installateur van zonnepanelen! Die maakt een nauwkeurige simulatie maken op maat van jouw budget en elektriciteitsverbruik. Zo weet je welke regeling jou het beste uitkomt: de terugdraaiende teller (tot eind 2019) of de digitale meter met premie (vanaf begin 2021).
- Dit jaar nog zonnepanelen installeren? Niet aarzelen, want de agenda van onze zonnepanelen-installateurs raakt stilaan overvol. Veel huiseigenaars willen nog voor eind dit jaar zonnepanelen, alvorens de regeling met de terugdraaiende teller definitief wordt afgeschaft.