Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Heb je net een elektrische of hybride auto gekocht? Gefeliciteerd! Maar heb je er aan gedacht om een ​​laadpaal te installeren? Ontdek de voordelen van zo'n installatie, de verschillende mogelijkheden en natuurlijk de kosten.

Vraag advies of een offerte aan een erkend installateur

Heb je net een elektrische of hybride auto gekocht? Gefeliciteerd! Maar heb je er aan gedacht om een ​​laadpaal te installeren?

Ontdek de voordelen van zo'n installatie, de verschillende mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Daarnaast deelt Jaimy by Belfius haar tips, gebaseerd op de ervaring van haar beste professionals!

Een laadpaal is beter dan een stopcontact

In theorie zou u uw nieuwe wagen aan het stopcontact kunnen opladen. Simpel toch? Opladen aan een stopcontact is echter geen goed idee. Het kan meer dan 10 uur duren om de batterij van uw wagen op te laden! Een standaard stopcontact is bovendien niet geschikt om urenlang intensief te gebruiken: het stopcontact zal enorm opwarmen, waardoor een kortsluiting en zelfs brand kan ontstaan. Een laadpaal is dus een goed en veiliger alternatief: geen gevaar op overbelasting en uw wagen laadt sneller op.

Een laadpaal kost evenveel als een lederen interieur

Laadpalen kan je indelen in 2 grote categorieën: laadpalen met of zonder slimme sturing. Een laadpaal met slimme sturing bevat software die optimaal gebruik maakt van de hoeveelheid beschikbare stroom. Is er bijvoorbeeld tijdelijk minder vermogen op je netwerk? Dan laadt je wagen trager op. Is er plots veel capaciteit, bijvoorbeeld op een zonnige dag via je zonnepanelen, dan wordt je wagen sneller opgeladen. De slimme sturing zorgt ervoor dat de beschikbare capaciteit wordt gebruikt, maar niet wordt overschreden zodat uw woning of gebouw niet zonder spanning valt.

Een laadpaal met slimme sturing kost ongeveer €1.500 incl. de installatie en excl. btw. Een laadpaal zonder slimme sturing komt op ongeveer €1.200.

Er zijn nog andere factoren die de kost van een installatie bepalen: de afstand tot de zekeringskast, bevestiging op een paal (ongeveer  + €700 excl. btw) of aan de muur, uw huidige aansluiting, de opties en mogelijkheden van uw laadpaal, het design, de keuring achteraf, enz. De prijzen die we meegeven zij richtprijzen voor kwaliteitsvolle laadoplossingen. Onze vakmannen helpen u graag verder.

Een laadpaal is het ultiem slotstuk van uw duurzaam en slim energieverbruik

Uw nieuwe wagen opladen met zonne-energie is zonder twijfel het meest voordelig. Eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller kunnen hun hybride of elektrische wagen overdag opladen - handig als u vaak thuiswerkt. En als je overdag op de baan bent, kan een thuisbatterij uitkomst bieden. Zo kan je je eigen zonne-energie opslaan en ’s avonds of ’s nachts gebruiken om je wagen op te laden.

Een laadpaal met een fiscaal duwtje van 30%

Als particulier geniet u tot en met 31 augustus 2024 van een belastingaftrek van 30% tot een bedrag van €1.500 per laadpaal in nieuwe staat. Zo kan je bijna een derde van de investeringskost recupereren. Snel zijn is de boodschap: de volgend jaar neemt dit percentage af: 15% voor de installatie in 2024.

Deze belastingvermindering is onderworpen aan enkele voorwaarden. Onze vakmannen helpen u graag verder!

Onze tips

Vraag advies: een laadpaal installeren lijkt simpel, maar er zijn veel oplossingen mogelijk. Vraag daarom advies aan één van onze vakmannen. Ze delen graag hun kennis en zorgen voor de voor jou beste oplossing.

Bekijk je energieproductie in zijn geheel: de aankoop van een hybride of elektrische wagen is een perfect moment om je energievragen in zijn globaliteit te bekijken. Zijn zonnepanelen nuttig? Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij? Hoe kan ik mijn energieproductie slim maken? We helpen je graag verder!

Een keuring is nodig: vergeet niet om een elektrisch keuring te boeken na een mogelijke verzwaring van de elektrische installatie thuis. Ook hierbij kunnen we je helpen met een conformiteitcheck!

Vraag advies of een offerte aan een erkend installateur

Lees meer:

Gerelateerde artikels