Led is al jaren een populaire keuze voor zowat elke soort verlichting. Dat is logisch, want ledlampen bieden tal van voordelen. Zoals een langere levensduur, grote keuze in design en energiezuinigheid. In dit artikel geven we graag wat toelichting bij de veelzijdige voordelen van ledlicht. Want er zijn tal van goede redenen om over te schakelen op led. Ten slotte geven we ook enkele tips om de woning optimaal te verlichten met led.
Wat is led?
Led staat voor 'light-emitting diode', of simpelweg een elektrische component die licht uitstraalt. Net als een traditionele gloeilamp, straalt een led licht uit door er elektrische stroom doorheen te sturen. Maar in tegenstelling tot gloeilampen, doen leds dit veel efficiënter. Daarom zijn leds compacter, energie-efficiënter en geven ze meer licht dan gloeilampen, halogeen, TL-verlichting en spaarlampen.
Afhankelijk van het materiaal waar de ledlampen mee gemaakt worden, kan er makkelijk gevarieerd worden met andere, heldere keuren. Doorgaans combineren fabrikanten een aantal ledlampjes in verschillende kleuren (meestal rood, groen en blauw). Zo kan je thuis een overvloed aan kleurencombinaties creëren, al naargelang de mood en het tijdstip!
De talrijke voordelen van ledlicht
De enorme kleurvariatie

Ledlampen kunnen praktisch elke kleur aan. Da's een groot voordeel tegenover klassieke verlichting. Een gloeilamp kan maar één kleur aan. De kleur van ledlampen ontstaat door het toevoegen van verschillende chemische elementen.
Het aantal kleurcombinaties van ledlicht is vrijwel eindeloos. Led-dioden worden vandaag gebundeld in één enkele lamp, die in een oogwenk van kleur kan veranderen. 's Morgens in een zachte (blauwe) mood, maar 's avonds liever een feestelijk (rode) tint? Het kan allemaal!
Ultracompact en strak design
Leds produceren dezelfde hoeveelheid licht (of vaak zelfs meer) als een gloeilamp. Maar ze hebben veel minder volume nodig. Een gloeilamp bestaat namelijk grotendeels uit 'lucht' vanbinnen. In vergelijking doet een led-diode het met veel minder plaats.
Kortom, ledlampen zijn een compacter alternatief voor traditionele verlichting. Daardoor ogen ze vaak cleaner en strakker in het interieur. Ideaal om in te bouwen in een muur of plafond, of het verlichten van de binnenkant van een kast.
Milieuvriendelijk en vrijwel onverslijtbaar
Omdat leds vrijwel geen warmte uitstralen, verbruiken ze ook een pak minder energie. En ze branden minstens even helder. Dat resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk. Wie een gewone gloeilamp van 60 watt vervangt door een vergelijkbare ledlamp, laat z'n CO2-uitstoot dalen met zo’n 160 kg per jaar. Een 10-tal lampen vervangen in huis? Dat betekent dan een uitstoot-vermindering van maar liefst 1.600kg per jaar!
Extra meegenomen: een ledlamp gaat vele malen langer mee dan een gloeilamp of een halogeenspot. Met een beetje geluk is een ledlamp goed voor een levensduur van zo'n 50.000 uur. Da's bijna 6 jaar - nonstop welteverstaan! Bij normaal gebruik kan een ledlamp ongeveer 25 jaar mee. Lampen die langer meegaan, komen minder snel bij het afval terecht. En zijn dus per definitie beter voor het milieu.
Tenslotte presteert een ledlamp ook nog eens veel beter dan een spaarlamp, halogeenlamp of een TL-licht - vooral wat duurzaamheid betreft. Een spaarlamp gaat lang mee, maar zit vol giftige metalen en gassen.
Goed voor de portemonnee
Niet onbelangrijk voor wie graag rekent: de aanzienlijke kostenbesparing van ledverlichting op lange termijn. Leds kosten een stuk meer bij aankoop, maar gaan heel lang mee. En ze verbruiken ongeveer 10 keer minder energie. Een gemiddeld huishouden dat volledig overschakelt op leds, bespaart volgens Recupel jaarlijks tussen 25 € en 50 €. Een leuk extraatje!

Slim verlichten met een app
Heel wat leds krijgen vandaag het label 'smart lighting of ‘slimme verlichting’. Wat betekent dat? Slimme verlichting kan je aansturen of programmeren via smartphone of tablet. Je kunt dus vanuit je luie zetel de kleur en helderheid van de verlichting aanpassen. Of vanop afstand aanzetten, bijvoorbeeld onderweg of als je op reis bent. De meeste grote verlichtingsproducenten bieden vandaag een gratis 'smart light'-app, of integratie met systemen zoals Google Nest.
Maak je al gebruik van een domotica-systeem in huis? Dan kan je de nieuwe ledverlichting eenvoudig aansluiten op het bestaande systeem. Als je echt alles uit de kast wil halen, kan je de verlichting helemaal gaan automatiseren. Dat kan met sensoren en timers, die de ledverlichting autonoom aansturen naargelang het uur van de dag, het weer, of er iemand thuis is,...
Strak of opvallend design? Led's do it!
Geen twijfel mogelijk: led is de verlichting van de toekomst. En die toekomst is nu al begonnen! Maar wat zijn de best practices thuis? Enkele tips:
Kiezen uit een regenboog aan kleuren
Allemaal goed en wel, al die miljoenen beschikbare kleuren. Maar welke kleur kies je nu best? Voor dagelijks gebruik in woonkamer of keuken zijn heldere, neutrale kleuren de beste optie - in warm wit of lichtgeel. De helderheid is dan afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk licht in de kamer.
In ruimtes waar helder licht belangrijk is, zoals in een kantoorruimte, is koel wit licht allicht de beste optie.
Voor een lekker strak design-accent of een opvallende afwerking, kan je gaan experimenteren met rood of blauw. De uitdaging: probeer niet te overdrijven. Een avondje in een kamer die baadt in felrood licht, kan resulteren in stress of hoofdpijn.

In de spotlight: ledspots
Wand-, plafond- en zelfs vloerspots van led zijn een uitstekende manier om een kamer sfeervol en efficiënt te verlichten. Zelfs met een kleine hoeveelheid ledlampen kan een kamer al baden in aangenaam licht. Bovendien bieden veel armaturen de mogelijkheid om je lampen doelgericht naar bepaalde hoeken in de kamer te richten. Of om een trap, een plantenbak of een fotokader mooi uit te lichten. Zo bepaal je tot op de centimeter welke delen van de ruimte in de kijker worden gezet!
Expressief en geometrische design
Wie een moderne, strakke of industriële look zoekt, is ongetwijfeld dol op de uitgebreide keuze minimalistische armaturen en led-behuizingen.
Maar ook de uitgesproken, lichtjes extravagante geometrische vormen zijn vandaag populair. Kies je voor rond of hoekig? Of ga je helemaal wild met een opvallende armatuur als echte eyecatcher in de keuken of woonkamer? Bewonderende blikken gegarandeerd!

Buitenverlichting
Heel wat ledlampen zijn uitstekend bestand tegen de weerelementen. Perfect voor sfeervolle buitenverlichting dus! Een mooi verlichte tuin, tuinpad, terras, poolhouse,... is ideaal voor lange zomeravonden met vrienden thuis!

Overtuigd? Via Jaimy vind je de uitgelezen led-installateur, voor vrijblijvend advies
Vraag een gratis offerte >