Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Eindelijk nog 'ns goed nieuws over zonnepanelen: vanaf januari 2022 komt er regeling voor energiegemeenschappen. In juli 2022 is het de beurt aan de peer-to-peer-regeling, die toelaat om zonnepanelen-energie te delen of verkopen aan vrienden of familie. !


Nieuw in 2022: zonne-energie verkopen aan vrienden & familie

Wie vanaf 2022 gaat 'zonnedelen of energiedelen', kan de overtollige zonnestroom rechtstreeks verkopen of schenken aan vrienden, buren, bedrijven, familieleden,... naar keuze. En ook de opgewekte zonne-energie op het dak van een appartementsgebouw kan straks (eindelijk) eenvoudiger verdeeld/gedeeld worden onder de bewoners. Een markt met een enorm potentieel. Dat kan héél interessant worden, nu de elektriciteitsprijzen razendsnel stijgen.

Niet enkel particulieren kunnen vanaf 2022 beroep doen op de nieuwe, flexibele regeling. Ook kmo’s, scholen, lokale besturen,… kunnen allemaal producent én leverancier van zonnepanelen-energie worden. Die groene stroom kunnen ze vervolgens gaan delen en verkopen aan klanten die ze zelf uitkiezen, tegen een tarief dat ze zelf bepalen. Nog een voordeel: het maakt niet uit waar de klant zich bevindt in Vlaanderen.

Voorziene timing voor de start van energiedelen

  • Vanaf 1 januari 2022: start energiedelen via een energiegemeenschap die energie deelt in 1 gebouw. Voorwaarden: alle deelnemers aan de energiegemeenschap hebben een communicerende digitale meter en zitten bij dezelfde energieleverancier. Hier vind je simulatie d.m.v. een use case van Fluvius.
  • Vanaf 1 juli 2022: start van het eigenlijke energiedelen via P2P-verkoop. Voorwaarden: alle partijen hebben een digitale meter en zitten bij dezelfde energieleverancier.
  • Vanaf 2023: opstart van energiegemeenschappen.

De precieze timing en fasering van het energiedelen wordt de volgende maanden uitgewerkt door Fluvius, de VREG en de Vlaamse Regering.

Hoe werkt energie-uitwisseling in de praktijk?

Hoe dat energiedelen praktisch in z’n werk gaat? Volgens de eerste berichten zou het volstaan om een aanvraag te doen bij Fluvius, die de nieuwe peer-to-peer-regeling communiceert met de betrokken energieleveranciers. Vervolgens wordt alles automatisch verrekend via de elektriciteitsfactuur van de producerende én de afnemende partij van de zonne-energie.

De geplande energie-uitwisseling is exclusief bestemd voor zonne-installaties met een digitale meter. Om de eenvoudige reden dat een geavanceerde, automatische registratie van stroomproductie en -verbruik onontbeerlijk is voor een correcte verrekening tussen de verschillende peers.

Vanaf 2023: samenwerking via energiegemeenschappen

Vanaf 1 januari 2023 krijgt het zonnedelen een verlengstuk. Via een zogenaamde ‘energiegemeenschap’ kunnen particulieren en/of andere stakeholders de handen in elkaar gaan slaan. Met als doelstelling: het stimuleren van collectieve investeringen in gemeenschappelijke en lokaal georganiseerde groene energie-infrastructuur. Dan denken we bijvoorbeeld aan zonnepanelen, laadpalen, gedeelde thuisbatterijen (of wijkbatterijen), warmtepompen, groepsaankoop van isolatie,…

Zijn zonnepanelen dan nog financieel interessant?

Een aantal (financiële) argumenten op een rijtje:

  • Zonnepanelen zijn het meest voor de hand liggende alternatief om snel stijgende energieprijzen te counteren. Zonne-energie is de meest duurzame, rendabele én toekomstgerichte keuze om energie-autonoom te worden en de energiefactuur binnen de perken te houden.
  • Dankzij de nieuwe, eenmalige installatiepremie tot 1.500 € worden zonnepanelen opnieuw een stukje aantrekkelijker. Opgelet: de premie is op z’n hoogst in 2021.
  • Via de combinatie met een thuisbatterij (met premie tot 2.550 € in 2021) kan je het aandeel zelfconsumptie verdubbelen.
  • Zonnepanelen zijn efficiënter en performanter dan ooit - ook als ze niet helemaal naar het zuiden zijn gericht.
  • De terugverdientijd van zonnepanelen situeert zich tussen 8 à 10 jaar. Het zonnedelen is straks een extra argument om de rendabiliteit en energie-autonomie te verhogen. Overtollige elektriciteit verkopen aan je peers draagt bij aan de rendabiliteit en het reduceren van de terugverdientijd.

Conclusie: ook in 2021 (en in 2022) blijft de zon schijnen. En zéker voor wie zelf elektriciteit wil produceren via zonnepanelen.

  • Overtollige elektriciteit injecteren op het net wordt vanaf 2022 opnieuw interessant.
  • Hoe sterker de energieprijzen stijgen, hoe sneller de zonnepanelen zijn terugverdiend.

Vraag nu een gratis simulatie of offerte

Lees ook:

Gerelateerde artikels