Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Vanaf welke leeftijd is mijn boiler aan vervanging toe? Hoeveel energie kan ik jaarlijks besparen met een nieuw exemplaar? Welk type cv-ketel kies ik best in zo'n geval? En wat is de kostprijs voor een betrouwbaar merk? Onze cv-expert zet het voor jou op een rijtje!

In dit blogartikel geeft onze expert uitgebreid antwoord op al onze vragen over het vervangen van een cv-ketel of gasboiler.

Vraag advies of een offerte aan een erkend chauffagist

Wanneer is het niet meer de moeite om een oude boiler of condensatieketel te repareren?

Als de ketel ouder is dan 13 jaar. Vanaf dan moet je serieus gaan overwegen om een nieuwe te plaatsen. Onze ervaring leert dat er vaak extra defecten opduiken na 1 à 3 jaar, na een herstelling van een ketel die minstens 13 jaar oud is.

Eigenaars van een oude, atmosferische cv-ketel van 20 à 25 jaar oud adviseren we altijd om meteen een nieuwe te plaatsen. Niet enkel om te besparen op de energiefactuur, maar ook uit veiligheid en omwille van ecologische normen. In theorie kan je altijd overwegen om te repareren. Hoe ouder de cv-ketel, hoe minder we een reparatie aanraden. Ook omdat onderdelen dan schaars worden.

Ik schat dat nog ongeveer een kwart van de woningen verwarmt met een atmosferische boiler. Vooral in oudere appartementsgebouwen is dat nog het geval. Daar is nog werk aan de winkel.”

Hoeveel energie kan ik besparen met een nieuwe verwarmingsketel?

“Wie een nieuwe condensatieketel installeert, zal sowieso altijd besparen. Als je nog een atmosferische ketel hebt, die verkocht werden tot 2015, kan je rekenen op 20 à 30 % minder verbruik met een nieuwe condensatieketel. Het exacte percentage is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je oude ketel.

Als je je bestaande condensatieketel vervangt door een nieuwe, zal je zo’n 5 à 10% besparen. Ook de besparing op elektriciteit moet je meetellen. De nieuwe circulatiepomp van je nieuwe condensatieketel verbruikt minder elektriciteit. Goed voor ongeveer 5 euro per maand. Dat lijkt niet veel, maar als je alles optelt, gaat het om een aardig bedrag op het eind van het jaar.”

Wat je ook moet meenemen in je overweging, is de ecologische kost én de mentale zekerheid dat je de komende 10 à 15 jaar niet in panne zal vallen!”

Hoe kies ik de juiste cv-ketel of gasboiler voor mijn woning? Wat zijn mijn opties?

“Wij kijken altijd eerst naar de oppervlakte van de woning om de capaciteit van een nieuwe cv-ketel te bepalen. Een vuistregel: het aantal vierkante meter van je woning x 2,5 x 70 gedeeld door 100. Voor een gemiddeld rijhuis of een halfopen bebouwing van 120 vierkante meter kom je dan uit bij een ketel van 21 kW. Voor een grote, vrijstaande woning of een ouder, gebrekkig geïsoleerd huis, gaat de benodigde capaciteit richting 35 kW.

Een tweede vraag die het type en de kostprijs van de ketel bepaalt: moet de ketel enkel dienen voor verwarming? Of ook voor warm water? Als je één tappunt hebt met een gewone douche of bad, kan een doorstromer volstaan. Wil je op 2 of meer tappunten tegelijk warm water gebruiken? Dan kies je best voor een ketel met interne of externe boiler. Die heb je nodig in woningen met 2 badkamers, een regendouche,… Als je meer sanitair comfort wil, en meer beschikbaar warm water, neem je dus best een boiler in plaats van een doorstromer.

Hoedanook: laat je altijd bijstaan door een vakman om het juiste vermogen te berekenen. Een ketel met een te klein vermogen kan niet optimaal werken. Dat geldt overigens ook met voor een condensatieketel met een te groot vermogen!”

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een boiler of condensatieketel? Zijn er merken die je aanraadt?

“Eigenlijk zijn er vandaag geen slechte ketels meer. Alles hangt af van de installateur en de kwaliteit van zijn werk. Wij werken doorgaans met condensatieketels van Junkers, dat nu onderdeel is van Bosch. Ook Vaillant biedt een goede kwaliteit. In grotere woningen plaatsen we vaak Buderus. Mijn advies: met een gemiddelde cv-ketel van Bosch of Vaillant kan je niets verkeerd doen. Maar zoals gezegd: alles hangt af van het werk van de installateur!”

Wat komt er verder kijken bij het plaatsen van een nieuwe cv-installatie?

“Wij werken standaard met een extern expansievat, om de drukverschillen op te vangen. Ten tweede plaatsen we een magneet-vuilfilter, om vuil in de installatie te minimaliseren. Die filter is nodig als je koperen of messing buizen hebt. In derde instantie plaatsen we ook nog een microbellen-ontluchter.

Ook heel belangrijk bij het vervangen van je oude ketel: als je cv-installatie ouder is dan 15 jaar, laat je best het water in de verwarmingsbuizen spoelen. Om vervolgens opnieuw aan te vullen met proper water. Het water in de buizen zit namelijk in een gesloten circuit en wordt na verloop van tijd zwart en vuil. Dat procédé is vooral nodig bij nieuwe condensatieketels, die proper water nodig hebben om echt optimaal te kunnen functioneren. Veel firma’s doen het niet, maar wij hameren erop. Zo verlaag je op lange termijn het risico op storingen, en blijf je de komende 10 jaar vrijwel zeker gespaard van problemen.”

Wat is het belang van een goed cv-onderhoud om de 2 jaar?

“In eerste instantie is het cv-onderhoud wettelijk verplicht: elk jaar voor een mazoutbrander en om de 2 jaar voor een gasketel. Je moet van de overheid beschikken over een geldig reinigings- en verbrandingsattest, uitgereikt door een erkend technicus. Want de verzekering is zeer streng als er iets misgaat. Naast het legale aspect, is er ook het technische. In tegenstelling tot de oudere, atmosferische cv-ketels, gaan condensatieketels uit de rookgassen ook resterende warmte halen.. Dat gebeurt via een heel verfijnd mechanisme, dat regelmatig moet gereinigd worden. Als dat niet gebeurt, zal het aangekoekte vuil gaan inwerken op de brander, zodat deze niet meer optimaal kan functioneren.

In derde instantie wil je natuurlijk ook zekerheid en ‘peace of mind’. In panne val je meestal pas als de ketel écht moet gaan werken. Als het dus koud wordt. Maar dat moet je proberen vermijden, omdat de chauffagisten het dan druk hebben. En je wil gewoon niet in de kou zitten, dat spreekt voor zich.”

Zijn er ook interessante subsidies of premies voor het vervangen van een cv-ketel?

"Momenteel is er in Vlaanderen een interessante premie van 500 € voor het vernieuwen van ketels ouder dan 20 jaar. Het loont ook de moeite om even te checken of er in je gemeente een premie beschikbaar is.”

Kan je enkele prijzen geven voor de aankoop en vervanging van een cv-ketel?

“Voor een eenvoudig basismodel (met muurdoorvoer) moet je rekenen op minimum 2.200 €. Voor een doorsnee huis of appartement van 120 vierkante meter kom je uit op een basisprijs van 2.800 € voor een combi-ketel van 24 kW. Deze prijs is inclusief 6% BTW, expansievat, magneetveldfilter en de plaatsing door onze firma. Voor een cv-ketel met warmwaterboiler reken je best op 1.000 € extra.

De kostprijs stijgt als je een hoger vermogen wil, meer toebehoren nodig hebt, als de chauffagist moet werken op een moeilijk bereikbare plek, of op hoogte,…”

Prijzen en vergelijking Vaillant, Viessmann, Junkers-Bosch, Buderus, Bulex

Zijn er energiebesparende verwarmingstechnieken die je je klanten vandaag aanraadt, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp?

“Warmtepompen zijn geweldige toestellen, maar ze zijn pas interessant als je woning voldoet aan enkele belangrijke voorwaarden. Bij voorkeur ga je je huis verwarmen met een lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Tweede voorwaarde: de woning moet uitstekend geïsoleerd zijn. En ten derde beschik je bij voorkeur over zonnepanelen, om de warmtepomp aan te drijven met zelf opgewekte, goedkope elektriciteit.

Ik ben er van overtuigd dat een aankoop van een condensatieketel de komende 5 jaar de beste oplossing is om een doorsnee woning te verwarmen. Binnen 10 à 15 jaar zal de technologie ongetwijfeld verder staan, en zal de warmtepomp allicht ook rendabel zijn voor verwarmingssystemen met gewone radiatoren. Zonder dat je je blauw betaalt aan elektriciteit.”

Hoe gaat het nog met de oude mazoutketel? Worden die vandaag allemaal vervangen door gasbranders?

“Het overgrote deel van onze klanten die vandaag stoken met mazout en een nieuwe ketel laten plaatsen, schakelt over naar gas. Slechts 1 op 10 wil opnieuw een mazoutketel. Die trend heeft verschillende oorzaken. De aankoop- en installatiekosten van een mazoutbrander ligt hoger. En gas is vandaag vrijwel overal toegankelijk in Vlaanderen, in tegenstelling tot enkele decennia terug. Wie stookt met mazout, moet elk jaar een onderhoud laten uitvoeren in plaats van om de 2 jaar, met een cv-ketel op gas. De onderhoudsbeurt is bovendien duurder. Tenslotte zijn er minder en minder technici die zich specialiseren in mazout. Zo komt het dat gas vandaag de grote winnaar is, ten nadele van mazout.”

Jullie doen ook grote projecten in appartementsgebouwen. Hoe verschilt zo'n cv-installatie van een particuliere woning?

“Dat is een complexer verhaal dan een boiler vervangen in een particuliere woning. Zo’n 80% van de appartementsgebouwen zijn uitgerust met een gemeenschappelijke schouw. Die schouw is in 99% van de gevallen niet voorzien voor condensatieketels. Wanneer men de cv-installatie wil vervangen, moet men rekening houden met behoorlijk wat voorafgaand reken- en studiewerk: de staat van de schouw, de diameter, het type schouw, het aantal aangesloten appartementen, het vermogen, de beschikbare gemeenschappelijk ruimtes… Je moet er als installateur écht mee bezig zijn om kwaliteitsvol werk te kunnen leveren. Een vaak gebruikte toepassing om een schouw klaar te maken voor het aansluiten van condensatieketels, is het plaatsen van een ‘liner’ of een ‘sok’ in de schouw, die men opblaast met stoom. Deze vormt dan de nieuwe schouw, in de bestaande schouw.

Een voordeel van het installeren van pakweg 30, 50 of 100 aparte condensatieketels in een groot appartementsgebouw, is de volumekorting. Als het gebouw er zich toe leent, is 1 gemeenschappelijk ketel ook een optie. Dat is interessanter indien er in de toekomst eventueel een warmtepomp geplaatst wordt. De kostprijs van een gemeenschappelijke ketel is ongeveer hetzelfde als het plaatsen van aparte condensatieketels. In dat geval kunnen we werken met energiemeters per appartement, zodat je perfect kan traceren hoeveel warmte elk huishouden afneemt.”

Tip van Jaimy:

Vraag advies of een offerte aan een erkend chauffagist


Lees ook:

Expert-advies, richtprijzen en vergelijking van cv-ketels Vaillant, Viessmann, Junkers-Bosch & Buderus

Gerelateerde artikels