Investeren in nieuwe ramen betekent sowieso: meer comfort, duurzaamheid en energie besparen!
Welk type raam geeft de beste isolatie?
Vandaag bieden vrijwel alle raamprofielen of raamkozijnen op de markt een goede tot uitstekende isolatie. Toch zijn er kleine verschillen. Een overzicht.
PVC ramen
"PVC biedt doorgaans de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het grote voordeel van PVC is dat er vrijwel geen onderhoud nodig is.
PVC-ramen zijn vandaag verkrijgbaar in alle soorten kleuren en stijlen. Bovendien zijn ramen in PVC goedkoper dan raamwerk in hout of aluminium."
Houten ramen
"Wil je de beste isolerende raamkozijnen? Dan raad ik houten ramen aan. Hout is een uitstekende isolator, omdat het frame ‘vol’ is. Er is dus geen kans op warmteverlies via koudebruggen!
De beste houten ramen zijn echter niet goedkoop, maar ogen altijd fraai en geven een natuurlijk warme uitstraling. Het enige grote nadeel: hout vraagt regelmatig onderhoud. Plusminus om de 5 jaar is een een nieuwe laag verf of vernis nodig."
Aluminium ramen
"Aluminium ramen en frames zijn bijzonder interessant voor grote constructies. Het is een metaal dat in theorie niet vervormt. Het wordt vaak gebruikt voor moderne huizen en appartementen, omdat er kan gewerkt worden met relatief slanke profielen. Die geven het gebouw een modernistische of industriële look. Op die manier kan je stalen profielen van vroeger nabootsen, die vrijwel niet meer gebruikt worden wegens hun povere isolerende kwaliteiten. Tenslotte: aluminium is duurder dan PVC, maar vereist zo goed als geen onderhoud.
Qua thermische prestaties of isolatiewaarde is aluminium iets minder efficiënt dan PVC of hout. Maar dit hangt natuurlijk af van de dikte en de kwaliteit van het aluminium frame. Ik adviseer meestal profielen met isolatie aan de binnenkant, plus meerdere isolerende ‘kamers’ die de koude buitenhouden. Hoe dikker het profiel, hoe meer isolerende kamers erin passen. En hoe hoger de uiteindelijke isolatiewaarde van een aluminium raam."

Welk type glas biedt de beste isolatie?
"De isolerende waarde van vensterglas wordt uitgedrukt via de zogenaamde U-waarde, de thermische geleidbaarheid of het warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkanter meter en per seconde verloren gaat, uitgedrukt als W/m²K. Hoe lager deze waarde, hoe beter de thermische isolatie van de beglazing.
Het meest voorkomende type beglazing is dubbele beglazing, dat een U-waarde van 1,0 Ug benadert. Het glas is aan de binnenzijde gevuld met argongas, een hoogisolerend edelgas dat tussen de verschillende lagen glas wordt geïnjecteerd.
Steeds meer klanten vragen om driedubbel of hoogrendementsglas (ook bekend als 1,0 of 1,1-glas). Het isoleert twee à drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan klassiek enkel glas. Hoogrendementsglas plaatsen betekent bovendien dat de waarde van het huis en de bijhorende energieprestatie van de woning stevig verhoogt. Sommige woningen kunnen 12 tot 15% in waarde stijgen! En ook de energiefactuur neemt een flinke duik. Hoogrendementsglas vergt een stevige investering, maar op lange termijn is het een goede investering.
Sinds een tijdje is er ook dubbele beglazing die nog beter presteert dan het gewone hoogrendementsglas, met een Ug-waarde van 0,8 W/m²K. Die uitzonderlijke isolerende prestatie is het gevolg van een extra coating, gecombineerd met het gebruik van een mix van edelgassen die tussen de lagen glas wordt aangebracht.”

Helpen rolluiken voor een betere isolatie?
"Ja, rolluiken zijn een prima idee om kou of warmte buiten te houden!
De meeste rolluiken zijn geïntegreerd in het bestaande raamprofiel. Rolluiken vervangen bij een renovatie kan dus complex zijn. Het omgekeerde geldt ook: de raamprofielen vervangen en de rolluiken behouden. Niet altijd eenvoudig. Voor het plaatsen van nieuwe ramen en rolluiken doe je dus best beroep op een schrijnwerker of een echte ramenspecialist. Zij weten raad."
Hoeveel energie kan je besparen met nieuwe ramen?
"Met nieuwe ramen kan je grosso modo rekenen op een onmiddelijke energiebesparing van 15 tot 30%. Maar vergeet niet dat ook de muren een belangrijke rol spelen! Als de muren of spouwmuren slecht geïsoleerd zijn, gaat alle kou om de raamprofielen heen. En dan hebben nieuwe ramen weinig zin.
Vervolgens adviseer ik om het het dak goed te isoleren, anders ontsnapt de warmte gewoon via het dak. Een dak isoleren is niet goedkoop, maar het is de basis van een gezond en energie-efficiënte woning. Pas na het isoleren van het dak en de muren is het aangewezen om de ramen of raamprofielen te vervangen."
Wat is de beste periode van het jaar om ramen te vervangen?
"Ramenzetters werken het hele jaar door. Maar ik geef de voorkeur aan droge periodes waarin de temperatuur binnen en buiten ongeveer hetzelfde is. Dan denk ik aan de lente, de zomer of de herfst."
Hoe lang duurt het om ramen te vervangen?
"Voor een gemiddelde woning neemt het plaatsen van nieuwe ramen ongeveer twee dagen in beslag. Een goed idee is om dan even buitenshuis te logeren."
Zijn er premies voor het vervangen van ramen?
Ja, er bestaan enkele bijzonder interessante premies, die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Vooral als je combineert met andere energiebesparende maatregelen, wordt het interessant. In Vlaanderen kom je dan in aanmerking voor de Vlaamse Renovatiepremie of de Totaalrenovatiebonus. Ook een goed idee: checken of er premies of subsidies beschikbaar zijn op gemeentelijk niveau.
Tips van de Jaimy-expert
- Heb je vandaag nog enkel glas? Of zijn je ramen meer dan 20 jaar oud? Dan zou ik niet twijfelen. In dat geval kunnen nieuwe ramen je echt een pak energie besparen. En je verhoogt het comfort en de waarde van de woning.
- Net een woning gekocht? Stel een stappenplan op: isoleer dak en muren, om dan de ramen te vervangen. Vervolgens kan je je focussen op de rest van je renovatie: nieuwe keuken, badkamer,…
- Plannen om energiezuinig te bouwen of renoveren? Doe beroep op een BEN-lening (Bijna Energie Neutraal) of een Woonkrediet Energiezuinig Bouwen van Belfius!
Advies of een offerte nodig? Onze glas- en raamspecialisten helpen je graag bij je keuze!
Vraag een gratis offerte