Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Waarom is een onderhoud of nazicht van de CV-ketel nodig? Het is wettelijk verplicht. Maar net zo belangrijk: een goed onderhouden cv-ketel op gas of mazout verbruikt minder, en er is minder kans op pannes tijdens de winter of verstikking door koolmonoxide.

Ontdek hier onze volledige gids voor een geslaagd cv-onderhoud van de chauffageketel, met bijdrages van onze cv-experts:

A. Het periodieke onderhoud, nazicht of controle van de cv-ketel

B. Wettelijke verplichtingen cv-onderhoud: jaarlijks of tweejaarlijks?

C. Wat is de beste periode om een onderhoud te laten uitvoeren?

D. Uit welke stappen bestaat een professioneel uitgevoerd cv-onderhoud?

E. Hoeveel kost een onderhoud van de gasketel of mazoutketel?

F. Eigenaar of huurder: wie is verantwoordelijk voor het cv-onderhoud?

G. Wat zijn de voordelen van een goed uitgevoerd ketelonderhoud?

H. Onderhoud enkel door een erkend chauffagist

I. Beste merken CV-ketels: merken & prijsvergelijking  

Boek een afspraak voor cv-onderhoud

Het periodieke onderhoud, nazicht of controle van de cv-ketel

Eerst en vooral: een periodiek onderhoud en een attest van de verwarmingsketel zijn wettelijk verplicht. Dit om de veiligheid en goede werking van het verwarmingstoestel op gas of mazout te garanderen. Zo kan koolstofmonoxidevergiftiging (CO), brand of kortsluiting voorkomen worden. Een periodiek onderhoud van de cv-ketel is bovendien de beste investering om een panne tijdens de winter te voorkomen. Een goed onderhouden gasboiler of mazoutketel is tenslotte ook een stuk zuiniger, en verbruikt dus minder brandstof.

Wettelijke verplichtingen cv-onderhoud: jaarlijks of tweejaarlijks?

De Vlaamse Overheid stelt het periodiek onderhoud verplicht voor elke verwarmingsinstallatie op gas of mazout:

 • CV-ketel op aardgas: tweejaarlijks verplicht onderhoud met wettelijk attest
 • CV-ketel op mazout of stookolie: jaarlijks verplicht onderhoud met wettelijk attest

De wettelijke verplichting rond het onderhoud van de cv-ketel is een regionale materie, en is dus verschillend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Wat is de beste periode om een onderhoud te laten uitvoeren?

De meest aangewezen periode voor een onderhoud, is tijdens de lente- of zomermaanden:

 • Vermijd winterdagen zonder verwarming: in panne val je meestal pas als de ketel écht moet gaan werken. Als het dus koud wordt. Dat moet je proberen te vermijden, omdat de chauffagisten het dan druk hebben. Niets zo vervelend als thuis in de kou zitten!
 • Chauffagisten hebben het minder druk tijdens de lente, de zomer en (in mindere mate) de herfst. Dan is de chauffagist flexibeler in de planning, en is het makkelijker én handiger om een afspraak te maken.
 • Mocht er tijdens het onderhoud een probleempje opduiken, is het minder erg om even zonder verwarming te vallen.

Uit welke stappen bestaat een professioneel uitgevoerd cv-ketel onderhoud?

Een zorgvuldig uitgevoerd nazicht of controle bestaat uit volgende stappen:

 • Nazicht en regeling van de brander
 • Reiniging of uitblazen van de ketel
 • Checken van de onderdelen die essentieel zijn voor de veiligheid
 • Vervanging van defecte onderdelen
 • Vegen van de schoorsteen
 • Afgifte van het wettelijk certificaat

In dit artikel ontdek je een gedetailleerd stappenplan voor het onderhoud van de cv-ketel. De onderhoudsprocedure kan namelijk verschillen voor een een mazoutketel of een systeem op aardgas.

Hoeveel kost een onderhoud van de gasketel of mazoutketel?

De prijzen voor onderhoud van de chauffageketel op aardgas bedragen gemiddeld tussen 120 € en 160 €, inclusief 6% btw. Prijzen voor onderhoud van de mazoutbrander bedragen gemiddeld tussen 160 € en 200 €, inclusief 6% btw.

Wie via Jaimy een cv-onderhoud boekt, mag rekenen op een vaste kostprijs voor een professioneel uitgevoerd onderhoud met wettelijk attest, uitgereikt door een erkend chauffagist:

 • Tweejaarlijks onderhoud gasketel: 149 € (incl. 6% btw)
 • Jaarlijks onderhoud mazoutketel: 195 € (incl. 6% btw)

Het voordeel van deze vaste prijs: je hoeft geen offertes op te vragen, transportkosten inbegrepen, geen verrassingen op de factuur. En boeken doe je in een handomdraai.

Boek je afspraak voor een cv-onderhoud

Eigenaar of huurder: wie is verantwoordelijk voor het cv-onderhoud?

De huurder van het appartement of het huis is volgens de wetgever verantwoordelijk voor het boeken en uitvoeren van een onderhoud. Tenzij anders is afgesproken in het huurcontract.

TIP: na het bezoek van de chauffagist, bewaar je best zorgvuldig het keuringsbewijs of wettelijk attest. Zo kan je ten allen tijde aantonen dat je overal mee in orde bent.

Grote reparaties en de installatie van een nieuwe verwarmingsketel vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder of de eigenaar van de woning. Tenzij de vervanging van de boiler het gevolg is van verkeerd gebruik of opzettelijke schade door de huurder.

Wat zijn de voordelen van een goed uitgevoerd ketelonderhoud?

Zuiniger én veiliger

Een onderhoud van de centrale verwarming, gasboiler of mazoutketel door een erkend vakman is een slimme investering.  Een goed onderhouden chauffageketel verbruikt tot wel 10% minder energie, waardoor een gemiddeld gezin jaarlijks ongeveer 100 euro bespaart op de energiefactuur. Bovendien is een goed functionerende CV-ketel veiliger, met minder risico op koolmonixide- of CO-vergiftiging.

Minder risico op panne en defect

Tijdens een tweejaarlijks onderhoud van de gasboiler (of een jaarlijks nazicht van de mazoutketel) kunnen kleine defecten snel opgespoord worden. Zo voorkom je dat de verwarming plots in panne valt, en je grote herstellingskosten moet betalen. Een goed onderhouden boiler gaat bovendien veel langer mee!

Onderhoud enkel door een erkend chauffagist

Niet alle chauffagisten of 'verwarmingsmonteurs' mogen een periodieke ketelkeuringen uitvoeren - en het bijhorende wettelijk attest uitreiken. De chauffagist moet een zogenaamd 'erkend technicus gasvormige brandstoffen' zijn, dat uitgereikt word na een speciale opleiding. Enkel erkende vakmannen met een kwalificatie voor het onderhoud mogen een wettelijk wettelijk certificaat van periodieke keuring uitreiken.

Beste merken CV-ketels: vergelijking  

Wanneer we de belangrijkste merken gaan vergelijken (Vaillant, Viessmann, Buderus, Bulex) zijn er enkele kleine, maar belangrijke verschillen wat betreft het tweejaarlijkse onderhoud. Vooral de kostprijs van een onderhoudsset - zoals de dichtingen die bij elk onderhoud moeten vervangen worden - kan meespelen in de keuze voor een nieuwe cv-ketel op aardgas. Ontdek het advies van onze CV-expert, over de prijs-kwaliteitsverhouding van condensatieketels.


➡️ Onderhoud CV-ketel aardgas: 149 € (incl. 6% btw)
➡️ Onderhoud CV-ketel mazout: 195 € (incl. 6% btw)

Boek nu een afspraak voor het cv-onderhoud

Lees meer:

Gerelateerde artikels