Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Nog een goede reden om te investeren in een nieuwe cv-ketel: er zijn vandaag heel wat interessante subsidies en premies beschikbaar. Ook andere verwarmingsinstallaties, warmtepompen en warmtekrachtkoppelingen komen in aanmerking voor aanzienlijke premies en subsidies!

Premie voor een nieuwe gasboiler of condensatieketel

Een quick win bij het renoveren van een woning: investeren in een moderne verwarming. Dan denken we in de eerste plaats aan een nieuwe gasboiler of condensatieketel. Zo bespaar je op jaarbasis vaak honderden euro’s op de energiefactuur. Een nieuwe ketel is dus een pak zuiniger (en veiliger) dan toestellen van meer dan 10 à 15 jaar oud. En een pak beter voor het milieu.

Bovendien kan je ook rekenen op een interessante premie:

  • Wie in z’n woning een gasboiler heeft die dateert van voor het jaar 2000, kan bij vervanging rekenen op een premie van 500 €. Dat is een initiatief van gas.be. Afhankelijk van de leeftijd van de oude chauffageketel, bespaar met je een nieuwe condensatieketel jaarlijks gemiddeld 10 tot 35% energiekosten. Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op een bespaard bedrag tussen 100 €  en 500  € per jaar. Bij de vervanging van een mazoutketel door een gasketel ligt de jaarlijkse besparing doorgaans nog iets hoger.
  • 'Beschermde afnemers' die recht hebben op sociale maximumprijzen op de afname van energie, komen in aanmerking voor een premie voor een nieuwe gasketel, uitgereikt door de netbeheerder. Deze premie is geldig voor woningen die vóór 1/1/2006 werden aangesloten op het net.

Premies of subsidies voor warmtepompen

De premies voor het plaatsen van een warmtepomp in Vlaanderen variëren van 300 tot 4.000 €. Enkel woningen die voor 31/12/2020 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, komen in aanmerking. Het totale bedrag van de premies mag niet meer dan 40% van de totale factuur bedragen. Een kort overzicht:

  • Tot 4.000 voor een geothermische warmtepomp
  • Tot 1.500 voor een lucht/water warmtepomp
  • Tot 800 voor een hybride lucht-water warmtepomp
  • Tot 300 voor een lucht-lucht warmtepompen

Opgelet: de warmtepomppremie van je netbeheerder wordt verdubbeld als je nieuwe warmtepomp geplaatst wordt ter vervanging van een elektrische verwarming.

  • De verdubbelde premie is bestemd voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten - met gebruik van het exclusieve nachttarief.
  • Wie op deze premie beroep kan doen, komt misschien ook in aanmerking voor de Vlaamse energielening en/of de renovatiepremie!

Ontdek ook ons artikel over warmtepompen, met advies van onze chauffage-expert.

Premies of subsidies voor warmtekrachtkoppelingen

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) is een cv-ketel die ook elektriciteit produceert, naast warmte. Dat is zinvol voor woningen die het hele jaar door een grote behoefte hebben aan warmte én elektriciteit. De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor nieuwe warmte-krachtkoppelingen via een systeem van warmtekracht-certificaten.

Gemeentelijke en provinciale premies

In een aantal steden en gemeenten en provincies zijn er ook premies beschikbaar voor wie een energiezuinig verwarmingstoestel installeert. Voer je postcode in en bekijk of je aanmerking komt via de website van Energiesparen.

Andere premies

Wie een nieuwe cv-installatie of verwarmingsketel installeert, doet dat vaak samen met andere werkzaamheden die energie besparen of de woning energiezuiniger maken. Dan denken we aan: isoleren, nieuwe beglazing, een nieuw dak,... In dat geval kom je allicht ook in aanmerking voor volgende premies:

Het advies van Jaimy

Vraag advies of een offerte aan een erkend chauffagist

Gerelateerde artikels