Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Een renovatie van keuken of badkamer is hét ideale moment om het pleisterwerk of stucwerk te vernieuwen! Mortex is het moderne design-broertje van het aloude pleisterwerk: water- en vochtbestendig, stevig én verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.

Jaimy sprak met Gaetan Bonot, pleister-expert en zaakvoerder van Deco Bonot, een firma gespecialiseerd in schilder- en pleisterwerken. In dit interview focust hij op de voordelen en de kostprijs van Mortex. Dat is een polyvalent pleistermateriaal dat in steeds meer huizen opduikt, voor muur-, vloer- en plafondbekleding.

Mortex: pleisterlaag met moderne betonlook

"Mortex is een soort pleister van het merk Beal, dat aangebracht kan worden op vrijwel elke ondergrond. Het geeft een moderne, frisse look aan je interieur of exterieur. Een Mortexbehandeling combineert kwaliteit én stijlvol design."

Mortex: innovatieve, waterdichte pleisterlaag

"Het grootste voordeel van Mortex is wellicht de waterdichtheid. Mortex wordt gemaakt op basis van polymeren. Dat zijn microscopische korrels die zich vlot laten samendrukken. Zo ontstaat een vochtafstotende pleisterlaag waar geen water doorheen kan, zelfs bij zeer dunne lagen. Daarom is Mortex perfect om te gebruiken op vochtige plaatsen in en rond de woning: de badkamer, de keuken, de tuin, de inloopdouche,... Ook het zwembad en de badkuip lenen zich perfect voor een laagje Mortex."

tafel, mortex

Mortex: uitgebreide keuze uit kleuren en patronen

"Maar ziet zo'n laag Mortex er niet bijzonder kaal uit? Mortex is in essentie een afgeleid product van cement of beton. Maar dat wil niet zeggen dat Mortex er grijs of saai hoeft uit te zien. Mortex is verkrijgbaar in een zeer brede waaier aan kleuren. Zo hoef je na plaatsing niet meer te gaan schilderen. Bij Deco Bonot kan je bijvoorbeeld kiezen uit 480 verschillende opties wat betreft kleur en look.

Naast de kleurkeuze bestaan er ook heel wat verschillende soorten textuur van de pleisterlaag. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald reliëf of een gedetailleerd patroon  laten verwerken door de stukadoor of 'plakker'. Die veelzijdigheid in uitvoering en afwerking is onbetwistbaar een geweldige troef van Mortex!"

Mortex: design en kwaliteit

"Geboend beton en bepleistering zijn al tientallen jaren gevestigde waarden in de woningbouw. Ook beton ciré, gepolierd beton en tadelakt zijn vandaag bezig aan een comeback. De zogenaamde 'betonlook' valt vooral in de smaak bij mensen die houden van een industriële look, gecombineerd met slijtvastheid en duurzaamheid.

Waarom toch kiezen voor Mortex, als er gelijkwaardige of goedkopere alternatieven zijn?

Beal, de Belgische fabrikant van Mortex, stelt bijzonder hoge kwaliteitseisen aan het product. Maar ook de Mortex-verdelers en -plaatsers moeten een uitgebreide opleiding volgen. Vervolgens ontvangen ze een certificaat van het bedrijf, dat hun expertise erkent. Controleer daarom steeds of de vakman geregistreerd is als officiële verdeler. Zo ben je te allen tijde zeker van de kwaliteit van het werk van de vakman!"

mortex, muur

Mortex: prijzen per vierkante meter

"Hoeveel kost bepleistering in Mortex? Een kwaliteitsvolle laag Mortex moet geplaatst worden in meerdere stappen. Dit proces neemt enkele dagen in beslag. Een vrij arbeidsintensieve klus, met andere woorden. Mits een goede en professionele plaatsing - en sporadisch onderhoud - gaat Mortex probleemloos 10 jaar mee.

Hoeveel kost Mortex?

  • Gemiddeld moet je rekenen op 100 à 180 euro per m² (incl. BTW).

Deze prijs kan variëren naargelang moeilijkheidsgraad van plaatsing, de ondergrond en eventuele extra's zoals reliëf en patronen. Aan zo’n Mortex-behandeling gaat altijd een plaatsbezoek en analyse door de vakman vooraf. Hij zal nauwkeurig alle stappen oplijsten. Op basis daarvan wordt een accurate offerte of een bestek opgemaakt."

mortex, kleur

Mortex: tips voor nauwkeurige planning met andere aannemers

Onze Mortex-expert heeft nog enkele gouden tips, voor wie het maximum wil halen uit zijn renovatie:

  • Een goede bepleistering moet zorgvuldig gepland worden, in coördinatie met de architect en interieurvormgever. Maar ook met de elektricien, loodgieter, ramenzetter,.... Bespreek daarom altijd met de pleisterfirma hoe de plaatsing precies in zijn werk zal gaan. Vooral bij nieuwbouw of grote renovaties kan een groepsgesprek met andere vaklui op voorhand heel nuttig zijn. Dat kan natuurlijk ook online. Op deze manier bespaar je een hoop moeite, tijd en kosten op korte en langere termijn.
  • Informeer je over de verschillende mogelijkheden van Mortex. En de voordelen die Mortex biedt in vrijwel elke nieuwbouw of renovatie. Goedkopere alternatieven (zoals gips of cement) kunnen een oplossing bieden bij een beperkter budget. Maar onthoud dat topkwaliteit en duurzaamheid op lange termijn vaak iets meer kosten. Een vakman kan je helpen bij het kiezen van de meest geschikte pleisterlaag.
  • Nog een laatste aanbeveling: Mortex kan wonderen doen bij een renovatie van de keuken. Omdat de plaatsing van Mortex weinig tot geen kap- en breekwerk vereist. Dat resulteert in een aangename balans tussen prijs, kwaliteit en design."

Op zoek naar een erkend pleisteraar, stukadoor of Mortex-expert?

Vraag advies of een offerteGerelateerde artikels