Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Een nieuw dak of een nieuwe dakbedekking is vaak de eerste stap bij het renoveren van een woning. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je elk jaar honderden euro's op de energiefactuur. Maar hoeveel kost een nieuw dak? En hoe zit het met premies? Onze expert-dakwerker geeft tekst en uitleg!

Othman Ouelad Jilali (26) is mede-zaakvoerder van Hot-Toiture, dat specialiseert in dakwerk en dakbedekking voor renovatie en nieuwbouw. In dit blogartikel geeft hij concrete tips en richtprijzen voor een nieuwe dakbedekking en dakisolatie.

Alle vermelde prijzen in dit artikel zijn richtprijzen. Vraag daarom altijd één of meerdere offertes bij een professionele dakdekker of dakwerker.

De kost van een nieuwe dakbedekking

Welke materialen worden het vaakst gebruikt in België?

Deze vier materialen zijn het populairst:

 • Dakpannen
 • Zink
 • Leisteen
 • Bitumen of roofing - bijvoorbeeld van Derbigum
 • EPDM

Wat zijn de voordelen en nadelen van elk materiaal?

Materiaal Voordelen Nadelen
Dakpannen Relatief goedkoop Minder duurzaam dan leisteen
Zink Bijzonder stevig en slijtvast Vereist zeer nauwkeurige plaatsing
Leisteen Zeer duurzaam Duur
Bitumen of roofing Duurzaam, goedkoop en snelle plaatsing Enkel voor plat dak
Prix ardoises toiture
Leisteen

Dakpannen: beste keuze voor een klein budget

Dakpannen kunnen snel gelegd worden - en zijn dus relatief goedkoop wat betreft plaatsing. Eén vierkante meter dak bedekken kan namelijk met 15 à 20 dakpannen. Voor diezelfde oppervlakte zijn bijvoorbeeld 27 à 31 leien nodig zijn.

Bovendien kunnen dakpannen eenvoudig op de panlatten gelegd worden. Leien moeten vastgenageld worden, of bevestigd met dakhaken.

EPDM: slijtvast en betaalbaar

EPDM is een plaat van synthetisch rubber, bestemd voor plaatsing op een plat dak. EPDM is relatief duur, maar steviger en duurzamer dan roofing. Nog een verschil: de EPDM-platen worden aan elkaar worden gelast met hete lucht. Er komen geen vlammen aan te pas, zoals dat bij roofing of bitumen het geval is. Het brandgevaar tijdens de werkzaamheden is dus veel kleiner.

Groendak: milieuvriendelijk en energiebesparend

Een groendak is een duurzame en milieuvriendelijk aanvulling voor een plat (of licht hellend) dak. Dit soort groene dakbedekking biedt namelijk extra isolatie wat betreft temperatuur en geluid. Niet enkel in de winter, maar ook in de zomer, wanneer het dak gloeiend heet wordt. Zo bespaar je op energiekosten van airco of verwarming.

Bij hevige regenval wordt tot 40% van de neerslag geabsorbeerd door het groendak. Dat vertraagt de onmiddellijke afvloeiing van het regenwater, via een geleidelijke afvoer langs de regenpijp. Zo kan je wateroverlast (deels) inperken. Let wel: een groendak vereist een stevige dakconstructie, vanwege het extra gewicht van de planten en het geabsorbeerde water. Tenslotte zijn er in heel wat gemeenten interessante subsidies voor het aanleggen van een groendak!

Kostprijs van een nieuw dak per vierkante meter

Materiaal Richtprijs per vierkante meter (inclusief materiaal, plaatsing en 6% BTW voor woningen ouder dan 10 jaar)
Zink €90/m²
Roofing €90/m²
Dakpannen (inclusief panlatten en dakbekleding) €90/m²
Leisteen (inclusief panlatten, dakbekleding, dakhaken, veiligheidshaken en koperen nagels) €130/m²
EPDM €150/m²

De kostprijs van een dakrenovatie

Een richtprijs voor de renovatie van een bestaand dak: ongeveer 145 € per vierkante meter, exclusief BTW en extra opties.

Deze prijs is inclusief isolatie van 12 cm, dakbeschot, latwerk, bekleding en ontmanteling van de oude dakbedekking.

Wat zijn de voordelen van een dakrenovatie?

We sommen ze even op:

 • Het bestaande of nieuwe houtskelet of dakgebinte beschermen. Een goed beschermd houtskelet gaat 'eeuwig' mee.
 • Besparen op verwarmingskosten dankzij extra dakisolatie: warme lucht stijgt naar de dakverdieping, en gaat vrijwel onmiddellijk verloren zonder voldoende isolatie. Een goede zolderisolatie bewaart de warmte, zodat de energiefactuur omlaag gaat.
 • Dakisolatie aan de buitenkant bespaart ruimte op zolder. Een complexere en duurdere methode dan isolatie langs de binnenkant, maar ze wordt soms toegepast op kleine zolderruimtes. Of wanneer men het oorspronkelijke houtskelet in al z'n glorie wil bewaren.
 • Beschikbare premies en subsidies

Zijn er interessante subsidies of premies voor een dakisolatie?

Ja! Vaak past financiële steun voor dakrenovaties in een renovatiepremie voor het energie-efficiënter maken van de woning. Enkele bijzonder interessante subsidies en premies voor het renoveren en/of isoleren van een dak:

Is een vergunning nodig voor een dakrenovatie?

Doorgaans niet, als er aan de structuur of de vorm van het dak niets verandert. Alvorens je begint aan het renoveren van het dak, informeer je best bij de gemeente wat toegelaten is. In sommige wijken of straten is het bijvoorbeeld verplicht om te kiezen voor een bepaald kleur of een specifieke soort dakpannen.  

Stappenplan en tips voor het renoveren van een dak

 • Inrichting en afbakening van de werf: afbakenen van een veiligheidsperimeter, plaatsen van een container (bij ontmanteling oude dakbedekking), reserveren van één of meerdere parkeerplaatsen, een stelling opbouwen, een elektrische lift installeren,...
 • Het ontmantelen van de oude dakbedekking gebeurt best 's morgens vroeg, zodat het dak nog dezelfde dag waterdicht gemaakt kan worden met waterdichte folie of een dampscherm.
 • Plaatsen van het onderdak, met dakbeschot en latwerk.
 • Aanbrengen van dakisolatie, met minerale wol (rotswol, glaswol), isolatieschuim of isolatieplaten (PUR, PIR,...), bio-ecologische isolatie (cellulose, kurk,...),...
 • Dakbedekking plaatsen: dakpannen, dakplaten, bitumen, EPDM,...
 • Afwerking van het dak, bijvoorbeeld het dichten van spleten en kieren aan nokvorsten of hoekkepervorsten (deze zijn namelijk het meest stormgevoelig).
 • Opbreken van de werf en de veiligheidsperimeter.
 • Reinigen van het dak en het bouw- en verpakkingsafval opruimen.

Is de renovatie van een hellend dak duurder?

Ja. De werken nemen meer arbeidstijd in beslag, omdat er doorgaans meer stellingen en/of veiligheidsuitrusting nodig is.

De kostprijs van dakisolatie

Wat is een richtprijs voor dakisolatie?

Een interessante optie vandaag is bio-ecologische isolatie met kurk of cellulose op basis van papiervlokken. Toch verkiezen de meeste isolatiebedrijven nog altijd isolatieplaten op basis van polyurethaan.

De kostprijs van een dakisolatie is ongeveer 55 € per vierkante meter (voor een isolatielaag van 20 cm).

isolation plateforme prix
isolatieplaten

Hoe maak je het dak waterdicht?

Waterdichtheid is natuurlijk een absolute voorwaarde. Regen, vocht en condensatie zijn nefast voor de energie-efficiëntie, het wooncomfort en de dakstructuur op lange termijn.

Een dak waterdicht maken doe je met verschillende lagen:

 • Dakpannen
 • Een dakbeschot, om de dakverdieping winddicht te maken.
 • Een dampscherm: een soort aluminiumfolie die het dak tot 98% waterdicht maakt. Het dampscherm houdt warme lucht vast, zodat deze niet in contact komt met koude lucht van buitenaf.
Le pare-vapeur, l'isolation et la sous toiture avec lattes et contre lattes
Dampscherm, isolatie en dakbeschot met latwerk.

Hoe ga je het dak ontmossen of mosvrij maken?

Wat is de kost van het ontmossen van een dak?

Een beetje mos op het dak is op zich geen probleem. Meestal duurt het 20 à 30 jaar alvorens een dak volledig bedekt raakt met mos.

Ontmossen doe je best niet te vaak, omdat het gebeurt een hogedrukreiniger. Dat kan leiden tot schade aan het dak. Frequent ontmossen wordt dus afgeraden.

Kostprijs: ongeveer 500 € per 100 vierkante meter, inclusief het aanbrengen van een water- en mosafstotende coating.

Tips van Jaimy

 • Tracht elk jaar een kijkje te nemen op het dak, om losliggende dakpannen of een loslatende roofing tijdig te detecteren. In dat geval kan je best een afspraak maken met een dakwerker. Zo vermijd je insijpelend vocht en hoge reparatiekosten!
 • Neem geen enkel risico om zelf het dak te checken of te herstellen - dat kan levensgevaarlijk zijn. Een dakwerker beschikt over de nodige ervaring en het bijhorende materiaal om onnodige risico's te vermijden.
 • Hou altijd nauwgezet je facturen bij. Die heb je nodig bij het aanvragen van premies of subsidies!

Advies of een vrijblijvende offerte nodig? Onze dakwerkers en isolatie-experts helpen je graag vooruit.

Ontvang een gratis offerte

Gerelateerde artikels