Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Hoeveel kost het om een elektrisch installatie in orde te zetten of te renoveren? Of ga je beter meteen voor een nieuwe zekeringkast, inclusief stopcontacten, schakelaars en kabels? Wij zetten alles voor jou op een rijtje, met deskundig advies van elektricien Frédéric Busieaux.

#1. Kostprijs elektriciens: uurtarief of vaste kostprijs?

a. Vaste kostprijs bij panne

Electricien Frédéric Busieaux legt uit: "Voor een interventie van een panne of storing kan de prijs variëren tussen 80 en 150 €, exclusief btw. In mijn bedrijf hanteer ik de prijs van 85 €. Dat is inclusief een reis en 1 uur arbeid."

"Als er nieuwe onderdelen nodig zijn, worden deze extra in rekening gebracht, net als eventuele overuren. Het bedrijf is vrij om het aantal elektriciens te sturen dat het nodig acht om de panne te verhelpen. Bij sommige interventies of pannes heb je namelijk twee personen nodig."

b. Uurtarieven bij andere interventies

"Voor het plaatsen of renoveren van elektrische installaties maken de meeste elektriciens gebruik van een prijspakket waarvan de prijs kan variëren naargelang de aard van de interventie. Hetzelfde geldt voor dringende interventies.

Reken op een uurtarief tussen 30 en 80 euro exclusief btw en reiskosten. Het is inderdaad gebruikelijk dat ook de verplaatsing in rekening wordt gebracht."

#2 Prijsvork voor de meest voorkomende interventies

Ook al ben je een uitstekende doe-het-zelver: elektriciteit vraagt speciale kennis en expertise. Na de meeste ingrijpende werken is het namelijk verplicht om de elektrische installatie te laten keuren. Zo’n keuringsinstantie neemt geen enkel risico met gebrekkig doe-het-zelfwerk.

Een overzicht van enkele populaire elektrische ingrepen:

Interventie Kostprijs (excl. btw)
Stopcontact installeren 30 € à 60 € (met basisafwerking)
Stopcontact repareren Wordt niet gerepareerd, enkel vervangen
Schakelaar installeren 30 € à 60 € (met basisafwerking)
Buitenlamp installeren 5 € à 25 €
Buitenverlichting installeren 10 € à 50 € (afhankelijk van de complexiteit)
Parlofoon vervangen Prijs enkel na offerte

3# Kostprijs van een depannage bij stroomuitval of stroompanne

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

 • Een defect apparaat of huishoudtoestel dat de zekering telkens opnieuw laat doorslaan.
 • Vocht dat in stopcontacten of schakelaars sijpelt.
 • Oude of gebrekkig functionerende elektrische installaties.
 • Verouderde huishoudtoestellen van ondermaatse kwaliteit.

Vaak bieden elektriciens een ‘pechverhelpingspakket’ aan om dit soort pannes of stroomonderbrekingen snel te verhelpen. Elektricien Frédéric Busieaux vraagt voor een dringende interventie bij stroomuitval of stroompanne het standaardtarief van 85 € (excl.btw) voor de verplaatsing en 1 uur arbeid.

#4 Kostprijs van renovaties van bestaande elektrische installaties


Frédéric Busieaux geeft tekst en uitleg: “Een oude elektrische installatie kan levensgevaarlijk zijn. Met bijvoorbeeld brand als gevolg. Veel mensen onderschatten de risico’s. Maar liefst 80 % van de woningen in Brussel voldoet niet aan de veiligheidsnormen rond elektriciteit. Maar wie een huis of appartement in Brussel koopt, heeft 18 maanden de tijd om te voldoen aan de elektrische veiligheidsnormen.

De prijs van een grondige elektrische renovatie hangt natuurlijk af van heel wat factoren,… Om een bestaande zekeringkast in orde te zetten, betaal je tussen 500 € en 1300 € exclusief btw, afhankelijk van de toestand en de grootte van de huidige kast."

Elektriciteit

#5 Kostprijs van een nieuwe elektrische installatie

Soms is het beter om de bestaande zekeringenkast en/of de elektrische installatie helemaal te vervangen door een nieuwe: "Sommige elektrische installaties, zekeringkasten, kabels, stopcontacten,… zijn gewoon te oud om nog te herstellen of renoveren. In zo’n geval is het vaak beter, veiliger én goedkoper om een volledig nieuwe installatie te overwegen."

De kostprijs van de nieuwe elektrische installatie hangt af van:

 • De grootte van de woning.
 • Het aantal stopcontacten, schakelaars en lichtpunten in elke kamer.
 • Type en capaciteit van de benodigde stekkers en kabels: dubbele stekkers, drievoudige stekkers, UTP-kabel voor digitale TV...
 • Design: netjes ingewerkt in de muren, of op de muren gemonteerd, afwerking in gewoon plastic, imitatiehout, met of zonder bewegingssensors,…
 • Het al dan niet integreren van domotica
Onze expert: “Vergelijk domotica met de aankoop van een auto: er een basisprijs, maar de extra opties, snufjes en geavanceerde domotica kunnen uiteindelijk meer kosten dan de auto zelf... Een goede elektricien zal altijd zelf oplossingen of technologische innovaties voorstellen. Het is niet ongewoon dat een klant aanklopt voor een traditionele installatie, maar uiteindelijk kiest voor het comfort van meer domotica in huis.”

“De prijzen voor een nieuwe elektrische installatie in een huis van 100 m2 variëren tussen 6.000 en 12.000 €. Elke woning vraagt echter een andere aanpak en planning, en wordt liefst tijdig opgesteld in samenspraak met de architect en de eigenaar."

#6 Kostprijs van een keuring en conformiteit van de elektriciteit

Een keuring van de elektrische installatie na de werken is onontbeerlijk om wettelijk in orde te zijn. Dit gelijkvormigheidsverslag (volgens de AREI-normen) kan enkel uitgereikt worden door een erkend controleorganisme.

”Als je ooit een kortsluiting met brandschade hebt, is dat het eerste document dat je verzekeraar zal opvragen. Als je niet over een geldig keuringsattest beschikt, zal de tegemoetkoming door de verzekeraar fors lager zijn. Het voordeel: het conformiteitscertificaat is 25 jaar geldig. Ook als je je woning verkoopt, moet je beschikken over een geldig certificaat. Anders kan de verkoopakte niet getekend worden.”

Argumenten om een elektrische installatie af te keuren

 • Het ontbreken van een draadschema en/of het positie- of situatieschema.
 • Het ontbreken van een verliesstroomschakelaar (ook wel differentieelschakelaar of aardlekschakelaar genoemd).
 • Een kapotte of ontbrekende aarding. In een vrijstaande woning kan meestal vrij vlot een aarding geplaatst worden. In een appartement is het ingewikkelder, omdat de kosten moeten worden verdeeld over alle mede-eigenaren.
 • Een ontbrekende aardingsdraad voor de gasmeter, centrale verwarming en waterleiding.
 • Ongeaarde elektrische toestellen in keuken of badkamer.
 • Stopcontacten of schakelaars op onveilige plaatsen in keuken of badkamer.
 • De aanwezigheid van aardingspennen wanneer de stekker niet is aangesloten.
 • Toestellen, apparaten en materialen zonder CE-keurmerk.
 • Elektrisch doe-het-zelf-materiaal van ondermaatse kwaliteit.

De kostprijs van een elektrisch keuringsattest: 159 €, uitgevoerd door een erkend keuringsorganisme

#7 Waarom beroep doen op een erkend elektricien?

 • Om je te begeleiden en adviseren over materiaalkeuze, plaatsing van stopcontacten, schakelaars,…
 • Om er zeker van te zijn dat je een installatie straks zal voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Meer weten over het renoveren of plaatsen van elektrische installaties en domotica? Vraag gerust advies of een offerte aan een erkend elektricien uit jouw buurt:

Vraag advies of een offerte aan een erkend elektricien

Gerelateerde artikels