Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

De laminaatvloer is vandaag overal, in nieuwbouw én renovatie. Laminaat beschikt over enkele geweldige features en voordelen. Hoeveel kost het leggen van een laminaatvloer per vierkante meter? Onze expert geeft tekst en uitleg!


Er bestaat geen vraag over laminaat, of Kristof Anthonissen van Anthodeco weet het antwoord. Kristof is expert in het plaatsen van laminaatvloeren en parketlaminaat. Zijn doel: klanten op een transparante manier adviseren over de verschillende voordelen en mogelijkheden van laminaat.

Plaats een opdracht op ons platform en ontvang gratis offertes.

Laminaat: de meest veelzijdige vloerbedekking

Wat is een laminaatvloer? Uit welk materiaal bestaat laminaat?

“Laminaat is een vloerbedekking of vloerbekleding die bestaat losse panelen. Deze laminaatpanelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen op basis van hout. Doorgaans is er een onderlaag uit MDF. Daarbovenop ligt een een houtlaag of fineerlaag die behandeld is tegen vocht. Tenslotte is er een vernislaag als bescherming. Deze toplaag is antistatisch is, zodat er geen stof aan blijft kleven."

Waarom is laminaat vandaag zo populair?

“Laminaat heeft enkele duidelijke voordelen. Ten eerste: er kruipt geen vuil in, in tegenstelling tot een tapijt. Laminaat is bovendien gemaakt van hout, en is dus veel warmer dan een tegelvloer, die altijd koud aanvoelt. Laminaat is niet enkel warmer, maar het oogt ook warmer en gezelliger. Een groot voordeel tegenover parket: het is veel onderhoudsvriendelijker. Parket is poreus, en moet je om de zoveel jaar afschuren en behandelen met olie of vernis. Tenslotte is laminaat minder vlekgevoelig en makkelijk te reinigen.”

Kan ik rekenen op premies of subsidies voor laminaat?

“Er is het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar. Dat geldt niet enkel voor de aankoop van het materiaal, maar ook voor de plaatsing van laminaat. Wie een woning of appartement wil renoveren, heeft een dus goede reden om beroep te doen op een vakman: met dat extraatje van 15% kom je al een heel eind om een professionele plaatser van laminaat te betalen.”

Wat zijn de meest populaire merken of soorten laminaat?

“Ik werk vooral met Quick-Step, een merk dat vrijwel iedereen kent, vooral dan van de koers (lacht). Ook Parador is een bekend merk, waar ik al mee gewerkt heb. Soms gebeurt het dat klanten het kliklaminaat al zelf aankochten bij de de doe-het-zelfzaak. Er zijn minimale verschillen tussen de verschillende merken, vooral in de afwerking, of je ziet heel kleine niveauverschillen tussen de panelen. Bij Quick-Step zie dat minder, in mijn ervaring."

Wat is vandaag de populairste laminaat-look?

“De meeste mensen voor laminaat dat eruitziet als een echte houten vloer. Steeds vaker kiezen klanten voor en ‘white-wash’-look, om het binnenshuis zo helder mogelijk te houden. Maar er is voor elk wat wils: van spierwit tot helemaal zwart, visgraatmotief,… Te veel om op te noemen!”

Zijn er grote verschillen in kwaliteit?

“De goedkoopste soorten laminaat zijn doorgaans iets dunner dan de dure varianten. Goedkoper laminaat is meestal niet zoveel beter dan de duurste soorten. De meeste laminaatmerken bieden vandaag degelijke tot zeer goede kwaliteit. ”

Laminaat leggen is makkelijk, zegt men. Is dat zo?

“Eigenlijk is het perfect doenbaar om laminaat zelf te leggen. Maar het zit ‘m natuurlijk in de details en de afwerking. Dan zie je meteen het verschil tussen een doe-het-zelver of een professioneel plaatser van laminaat, zeker als er veel hoekjes en kantjes zijn. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de afwerking onderaan de trap. Daar zorg ik ervoor dat de naden niet té dicht bij elkaar liggen, omdat de vloer dan minder stevig is. Etcetera.”

Wat is de levensduur van laminaat?

Ik schat de gemiddelde levensduur op ongeveer 20 jaar. Maar dat is natuurlijk bijzonder afhankelijk van de plaats van toepassing in huis: op de bovenverdieping is doorgaans veel minder passage dan in de woonkamer, de gang of de keuken. Vandaag wordt laminaat steeds vaker gebruikt in winkelpanden waar dagelijks honderden mensen passeren. En dan nog geven de fabrikanten 20 jaar garantie. Dat wil iets zeggen.”

En wat met gebruik in de badkamer of de keuken?

“Het is misschien een beetje tegen mijn eigen winkel, maar zelf ben ik eerder voorstander van tegels in de keuken, badkamer of wasplaats. Laminaat is perfect doenbaar, maar je mag er natuurlijk geen emmer water over gooien. Tenzij je het water zo snel mogelijk opkuist, dan is er geen enkel probleem. Met kleine kinderen in de badkamer kan dat lastig zijn. Ook bij een breuk in de waterleiding kan je problemen hebben.”

Zijn er voorbereidende werken nodig, alvorens je laminaat kan gaan leggen?

“Als er vinyl ligt, kan je ‘m perfect laten liggen als ondervloer. Toch ben ik meestal voorstander om de vinyl te verwijderen en een nieuwe ondervloer te leggen. Tapijt moet er sowieso uit. Als het tapijt gelijmd is, is er wat meer werk om de vloer netjes te maken. Als de bestaande vloerbedekking verwijderd is, of bij een gewone tegelvloer, kan ik meteen starten, zonder voorbereidende werken.

Vraag een gratis offerte voor de plaatsing van je vloer

Kostprijs van laminaat en plaatsing door een expert

Hoe zit het met de kostprijs van laminaat?

“De prijzen variëren, afhankelijk van jouw smaak en de gewenste kwaliteit. Reken op 15 tot 40 euro per vierkante meter, exclusief btw. Die prijs is inclusief ondervloer en plinten. Het prijsverschil zit ‘m vooral in de look en de stijl van de afwerking. De goedkoopste soorten laminaat zien er soms iets meer ‘plastic’ uit. Ik denk dat de prijs van laminaat vergelijkbaar is met tegels of tapijt. Tenzij je natuurlijk voor een hele dure of goedkope tegel kiest. Maar zo gaat het met alle bouwmaterialen.”

Hoeveel kost het plaatsen van laminaat? Werk je met een uurtarief, of per vierkante meter?

“Het plaatsen of leggen van laminaat kost ongeveer tussen 15 en 20 euro per vierkante meter, exclusief btw. Het afbraakwerk doe ik per uur, via een offerte die van tevoren duidelijk afgesproken is.”

De totale kosprijs, inclusief materiaal en plaatsing?

Dat schommelt tussen 30 euro en de 65 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en ondervloer. Het prijsverschil is vooral toe te schrijven aan de keuze van de klant wat betreft het laminaat."

En hoe zit het met de kostprijs van plinten en profielen?

"De kosten van plinten en profielen zitten niet in de vaste kostprijs per m2, want deze kunnen pas bij opmeting ter plaatse of op plan bepaald worden. Het plaatsen van plinten en profielen zit wel mee in de prijs per m2. Plinten kosten tussen  4 en 10 euro per lopende meter. Profielen variëren heel sterk. Voor een profiel in dezelfde kleur als het laminaat moet je rekening houden met een richtprijs van 35 euro per stuk. Een profiel is 2,15 meter lang, dat is goed voor 2 deuren. Al deze prijzen zijn exclusief btw."

Hoe lang duurt het plaatsen van laminaat?

“In normale omstandigheden kan een ervaren stielman zo’n 35 tot 40 vierkante meter per dag leggen, inclusief ondervloer en plinten.”

Tips van de laminaat-expert

Doe-het-zelvers die aan de slag gaan met laminaat, maken vaak dezelfde fouten:

  • Te weinig laminaat bestellen: exact het aantal vierkante meter laminaat aankopen. Bijvoorbeeld 4 op 5 meter = 20 vierkante meter. Wie dan voor 20 vierkante meter laminaat bestelt, komt altijd tekort. Je moet natuurlijk iets ruimer rekenen, omdat je wat afval hebt in de hoeken of aan de kant, of eens een foutje maakt.
  • Laminaat tot tegen de muur leggen: op deze manier kan de houten vloer niet uitzetten of krimpen, als gevolg van temperatuur en luchtvochtigheid. In dat geval kan je er zeker van zijn dat de vloer na verloop van tijd omhoog komt. En dan mag je opnieuw beginnen.
  • Profiel vergeten: er is een maximum van 10 meter laminaatpanelen die je in één strook kan leggen. Als je langer wil, moet je een zetvoeg plaatsen. En voor elke nieuwe kamer plaats je best een profiel in de vloer, ter hoogte van het deurgat. Bij Quick-Step hebben ze die profielen in dezelfde kleur als het laminaat. Deze worden netjes weggewerkt onder de deur, zodat je het profiel amper ziet.
  • Niveauverschillen: wie een laminaatvloer legt bovenop een bestaande tegelvloer: er bestaat een zacht hellend eindprofiel om het niveauverschil met een andere vloer of kamer op te vangen. Zo vermijd je struikelpartijen!


Lees ook: De comeback van enkele opvallende vloertrends

Laminaat leggen? Vraag advies of een offerte aan één van onze gespecialiseerde vakmensen gespecialiseerd in het plaatsen van laminaat:

Vraag een gratis offerte
Gerelateerde artikels