Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Eerste stap bij een renovatie? De bestaande toestand evalueren en bepalen welke maatregelen het meest effect zullen genereren. Effect op je wooncomfort en tegelijkertijd op je energiefactuur. Onze experten hebben een aantal grote en kleine tips verzameld om slim te renoveren en te besparen.

Eerste stap bij een renovatie? De bestaande toestand evalueren en bepalen welke maatregelen het meest effect zullen genereren. Effect op je wooncomfort en tegelijkertijd op je energiefactuur. Onze experten hebben een aantal grote en kleine tips verzameld om slim te renoveren en te besparen.

Vraag een gratis offerte voor isolatiewerken, verwarming of andere renovaties

#1. Woning isoleren (te beginnen bij het dak)


Isolatie is essentieel om verlies van warmte tegen te gaan. En om buitensporige energiekosten te vermijden. Kwaliteitsvolle isolatie resulteert in een drastische verlaging van de verwarmingskosten!

 • De eerste stap naar een goed geïsoleerde woning is dakisolatie. Warme lucht stijgt op in de woning - ontsnapt via een slecht geïsoleerd dak.
 • De volgende stap is warmte-isolatie van muren en vloeren. Denk hierbij aan het wegwerken van koudebruggen en kieren rond raam- en deurkozijnen. Op deze plaatsen kan veel warmte ontsnappen. Hoogrendementsglas kan het warmteverlies beperken tot 80%, in vergelijking met klassieke beglazing.
 • Renovatie of verbouwing gepland? Doe vooraf een grondige check omtrent de beschikbare premies en subsidies. In Vlaanderen kan je via netbeheerder Fluvius een mooie renovatiepremie aanvragen voor het isoleren van daken, muren en vloeren. Voorwaarden en informatie voor daken en muren vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Wie op zoek is naar een ecologisch verantwoorde optie, kiest voor bio-ecologische isolatie. Materialen als kurk of cellullose hebben vandaag een hoge isolatiewaarde - en isoleren bovendien beter tegen geluid. Bio-ecologische isolatie is doorgaans niet duurder dan klassieke isolatie.

#2. Slim verwarmen en besparen op de energiefactuur

 • Na het isoleren van de woning, overweeg je best om de oude cv-ketel te vervangen. Met een nieuwe condensatieketel op aardgas bespaar je tot 25% stookkosten.
 • Via het plaatsen van een thermostaat en thermostatische radiatorkleppen kan je efficiënter verwarmen. Het is bijvoorbeeld niet nodig om de woning constant op temperatuur te houden - bijvoorbeeld als je overdag op kantoor bent. Met een goed geprogrammeerde thermostaat bespaar je gemiddeld tussen 60 tot 80 € per jaar!
 • Verder kan een duurzaam verwarmingssysteem met warmtepomp interessant zijn - al dan niet in combinatie met vloerverwarming. Een warmtepomp is goed voor het milieu. En is veel zuiniger dan alternatieven op gas of mazout. Zo produceert de gemiddelde warmtepomp drie keer meer energie dan ze verbruikt. Een rendabele investering op (middel)lange termijn!
 • Ten slotte geven we graag mee dat een goed onderhouden boiler tot 10% minder energie verbruikt. Wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 100 € voor een doorsnee huishouden. Geef je boiler dus regelmatig een onderhoud. Dat haalt niet enkel je verbruik omlaag, het is ook wettelijk verplicht.
 • In Vlaanderen kan je in sommige gevallen rekenen op interessante subsidies en premies bij de installatie van een nieuwe cv-installatie.

#3. Warm water besparen


Elke Belg verbruikt gemiddeld 40 à 80 liter warm water per dag. Om water te besparen is het een goed idee om het sanitair en de waterinstallatie te optimaliseren, via enkele eenvoudige upgrades.

Met deze waterbesparende tips kan je elk jaar tientallen euro's besparen op de waterfactuur:

 • Neem een (korte) douche in plaats van een ligbad. Met een douche verbruik je 30 tot 50% minder water dan in bad.
 • Installeer een waterbesparende douchekop met een capaciteit van maximaal 6 liter per minuut. Zo'n waterzuinige sproeikop kost je eenmalig tussen 50 en 70 €, maar bespaart tot wel 90 € per op de waterfactuur!
 • Installeer een termostaatkraan in de douche. Zo hoef je nooit te wachten om de watertemperatuur op het gewenste peil te krijgen.
 • Gebruik een vaatwasmachine met een A-energielabel. Vaatwasmachines verbruiken namelijk 70% minder water dan een afwasbeurt met de hand. Da's gemiddeld 35 liter per afwas!
 • Een lek in de leidingen, een druppelende kraan of een toilet dat blijft doorlopen? Neem meteen contact op met een erkend Jaimy-loodgieter! Blijvende lekken kunnen de waterfactuur met honderden euro's laten aandikken - of duizenden euro's permanente schade veroorzaken.

#4. Energiezuinig koken in de keuken


Wie energiezuinig wil koken, kookt best op aardgas. Een gasfornuis heeft namelijk minder impact op de energiefactuur dan een elektrisch fornuis. Hetzelfde geldt voor vitrokeramische of inductiefornuizen.

 • Plaats een deksel op de kookpot, bijvoorbeeld bij het koken van water. Zo hou je de warmte sneller vast. Een eenvoudige handeling die maar liefst 25 € per jaar verschil kan maken.
 • Tijdens het koken komt warmte vrij, zodat de keuken/leefruimte opwarmt. Ideaal om de verwarming een graadje lager te zetten!

#5. Kies voor energiezuinige huishoudtoestellen


Bij de aankoop of vervanging van een huishoudelijk apparaat: let erop om een apparaat te kiezen met energielabel van A+, A++ of A+++. De meeste energieverslindende apparaten zijn fornuizen met een ingebouwde oven, elektrische radiatoren en oude boilers en cv-ketels die aan vervanging toe zijn.

Tip van Jaimy: gebruik je ecocheques bij het kopen van nieuwe huishoudapparaten!

#6. Verlichten met LED-technologie


Net zoals het belangrijk is de juist huishoudapparaten te kiezen, is het belangrijke de juiste verlichting te kiezen. Ledlampen hebben een grote lichtsterkte, zijn zuinig en gaan bovenal veel langer mee (20 000 tot 40 000 uur!). Bovendien is LED-verlichting vandaag goedkoper dan ooit, en verkrijgbaar in alle vormen en kleuren. Het perfecte moment om over te schakelen!

#7. Let op de kleine, onopvallende energieverslinders

 • Veel apparaten zijn permanent stand-by. Op die manier verbruiken ze onopgemerkt energie. Denk aan wifi-routers, speakers, televisies, computers... Vaak is er ook een uit-knop, zodat je het toestel en het energieverbruik helemaal kan uitschakelen.
 • Vergeet de laders en opladers van smartphones (en andere toestellen) niet uit het stopcontact te halen wanneer ze niet in gebruik zijn. Een stekkerdoos met schakelaar is een handige oplossing.

#8. Zonnepanelen installeren

 • Zonnepanelen blijven een goede investering, ondanks de recente wijzigingen in de regelgeving. Zonnepanelen zijn vandaag goedkoper en kwaliteitsvoller dan ooit.
 • Wie zelf zonne-energie opwekt, geniet niet enkel van meer energie-autonomie op basis van zelf opgewekte groene stroom. Er is ook de drastische verlaging van de energiefactuur - vooral in combinatie met thuisbatterijen.
 • Bovendien is er vanaf 2021 een nieuwe, eenmalige installatiepremie voor zonnepanelen.

Vraag een gratis offerte voor isolatiewerken, verwarming of andere renovaties

Gerelateerde artikels