Waarom een rookmelder installeren?
In 2018 lieten maar liefst 56 Belgen het leven bij een woningbrand. Amper 4 op de 10 woningen beschikte op dat moment over een rookmelder of branddetectiesysteem. Vaker nog dan vuur, is rook namelijk de échte sluipmoordenaar. Een rookmelder is een goedkope en efficiënte oplossing om het risico op verstikking door brand te voorkomen. En rookmelders zijn doorgaans makkelijk te plaatsen, zonder gebruik van boormachine of het aanleggen van elektriciteitskabels.
Vandaag is het daarom verplicht door de Vlaamse Overheid om in elke woning ten minste één rookmelder per verdieping te installeren. In geval brand of rookontwikkeling zal de detector je meteen waarschuwen via een hoog akoustisch alarm. Dat signaal betekent dat je meteen de woning moet verlaten en indien nodig de brandweer bellen via het nummer 112.

Wat is de beste plaats voor een rookmelder?
De meest strategische plaatsen zijn hallen, gangen of trappenhuizen. Dit zijn plaatsen waar de rook zich ophoopt en verspreidt in geval van brand of rookontwikkeling. Er moet minstens één rookmelder per verdieping aanwezig zijn. Voor studentenkoten of kamerwoningen is dat één rookmelder per kamer. Ook kelders, zolders en ruimtes met een technische installatie (zoals een omvormer voor zonnepanelen) moeten minstens één rookmelder hebben!
Vermijd de installatie van de detector in de keuken, badkamer of garage. Dit zijn ruimtes waar het alarm per ongeluk kan geactiveerd worden, bijvoorbeeld door damp of onschadelijke rook.
Experten in branddetectie houden altijd rekening met de locatie van de slaapkamer. Een brand ’s nachts is namelijk het meest dodelijk. Zij plaatsen een detector bij voorkeur tussen de slaapkamer en een potentiële brandhaard waar het vuur meestal ontstaat (zoals de keuken). Bovendien wordt aangeraden om minstens een rookmelder te plaatsen in elke kamer op de vluchtweg tussen de slaapkamer en buiten.
Tips & praktische info
- Verwijder de batterij nooit om te gebruiken in een ander apparaat.
- Hoor je een kort piepsignaal, met lange intervallen? Dat is het signaal om de batterij te vervangen!
- Zet je detector nooit uit ’s nachts. In onze slaap kunnen we heel moeilijk rook detecteren. Rook bevat de sluipmoordenaar koolmonoxide (CO), een gas dat ons nog dieper in slaap brengt.
- Test de detector één keer per maand door op de testknop te drukken. Als er niets gebeurt, vervang dan de batterijen. Test opnieuw. Als het testalarm nog altijd niet werkt, is de rookdetector defect.
- Verwijder regelmatig het stof op de detector.
- Een goede rookdetector moet altijd een CE-label hebben en voldoen aan de norm NBN/14604.
- Een woning zonder rookmelders voldoet vanaf 2020 niet langer aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse overheid. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is bovendien strafbaar!
Jaimy's keuze
Nog geen rookmelders in huis? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor jou! Jaimy werkt enkel samen met erkende installateurs van rookmelders die conform de wetgeving zijn. En tegen een interessante prijs. Onze favoriete rookmelder is er eentje van Legrand, verkrijgbaar via de webshop van Solyd. Deze rookdetector heeft een levensduur van 10 jaar, en is bijzonder eenvoudig te installeren.
Je kan de rookmelders nu bestellen via Solyd per pakket van 3 stuks of per pakket 5 stuks. Wie één van deze twee pakketten koopt en het formuliertje invult, profiteert van een speciale Jaimy-korting én betaalt geen verzendkosten!
Tot slot: let op bij het online aankopen van (goedkope) rookmelders! Heel wat rookmelders op de markt zijn van bijzonder slechte kwaliteit en voldoen dus niet aan de Europese veiligheidsnormen.