Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Energie besparen en bijdragen aan het leefmilieu? Dat gaat gelukkig vaak hand in hand! Een smart home bestaat vandaag uit een heleboel grote en kleine ecologische toepassingen die het leven een stuk aangenamer maken. En die je op termijn een forse besparing opleveren op de water- en energiefactuur.

Waterbesparende douchekop met app

slimme waterbesparende douchekop

De douche is dé grote slokop op de totale waterfactuur. En die kan stevig oplopen voor gezinnen! Met een waterbesparende douchekop (bijvoorbeeld van Hydrao) kan je tot 70% besparen op de waterfactuur.

Via deze slimme douchekop koppel je het nuttige aan het aangename. Een ingebouwde LED in de douchekop verandert in realtime van kleur naarmate je meer of minder water verbruikt. Is het licht groen? Dan zit je goed! Is het licht rood of oranje? Dan verspil je te veel water, of sta je te lang onder de douche... Zo'n kleurrijke LED-indicatie is overigens een bijzonder leuk en educatief hulpmiddel voor kinderen om minder water te gebruiken!

Bovendien kan je de slimme douchekop koppelen met een app op je smartphone, en instellen hoeveel water je mag verbruiken alvorens het licht oranje of rood wordt. Tenslotte kan je heel nauwkeurig monitoren hoeveel liter je verbruikt!

Meer weten over een slimme douchekp? Vraag advies of een offerte aan een erkend loodgieter van Jaimy!

Een slimme of modulaire boiler

De slimme thermostaat is al langer ingeburgerd. De jongste jaren maakt ook de slimme boiler (van bijvoorbeeld Twido) steil opgang als toepassing om zo economisch/ecologisch mogelijk te verwarmen.

Zo’n slimme boiler werkt op elektriciteit in plaats van een klassieke verwarmingsketel op gas of mazout. Eerst en vooral is de slimme boiler een stuk zuiniger: 30 tot 70% minder verbruik. De boiler namelijk werkt met 3 of 4 verschillende tanks, en warmt enkel het water op dat je op dat moment nodig hebt. Veel klassieke boilers hebben namelijk een (veel) te groot waterreservoir, en dat zorgt voor een nodeloos hoge energiefactuur.

Via een app kan je de slimme boiler precies afstemmen op de hoeveelheid water die je nodig hebt – bijvoorbeeld voor een douche. Bovendien kan je nauwgezet je waterverbruik gaan monitoren en tracken.

Andere voordelen: de slimme boiler is compacter dan een klassieke boiler en laat zich makkelijk inbouwen in een stijlvol badkamermeubel of een dubbele wand. Ideaal voor kleine appartementen of badkamers! Ook zou de slimme elektrische of modulaire boiler langer meegaan dan een klassiek exemplaar op gas of mazout. En last but not least: een slimme boiler is een ideaal verlengstuk voor wie zonnepanelen heeft. Je kan de zonne-energie rechtstreeks en prioritair laten injecteren in een warmte-element gekoppeld aan de boiler. Zo gebruik je elektriciteit van het net enkel wanneer dat nodig is.

Meer weten over een elektrische of slimme boiler? Vraag advies of een offerte aan een erkend chauffagist van Jaimy!

De slimme bloempot

parrot pot slimme bloempot

De grote staycation-trend voor deze zomer: een kleine jungle in huis. Geen groene vingers? Dan is er voor jou een slimme bloempot (ook bekend als de Parrot Pot).

Geloof het of niet, maar de slimme bloempot kan je bedienen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij een handvol sensoren kan het ding onder meer de temperatuur, hoeveelheid zonlicht en luchtvochtigheid meten. Op basis van die gegevens – aangevuld met data over de plantensoort - krijgen de plantjes dan automatisch de juiste hoeveelheid water toegediend. Heel praktisch voor wie de gewoonte heeft om serieel planten te vermoorden door te veel of te weinig water. Ook wie op reis gaat, komt voortaan thuis met kamer- en terrasplantjes die blaken van gezondheid.

Slimmer sorteren

Het eeuwige dilemma: hoort dat yoghurtpotje nu thuis in de vuilnisbak of de pmd-zak? Of misschien toch de roze zak? Al twintig keer leerden we het lijstje uit het hoofd, en elke keer opnieuw gaan we twijfelen. Gedaan met hoofdbrekens: anno 2020 recycleer je met de smartphone op zak! Met een app als Recycle geef je je postcode in, en vervolgens typ je ‘yoghurtpotje’ in. Goed voor je gemoedsrust én voor het milieu!

Meer weten over slimme IoT-toepassingen om je huis helemaal future-proof én duurzaam te maken? Onze vakmannen zijn thuis in alle trends en innovaties die duurzaamheid & comfort combineren!

Vraag advies of een gratis offerte

Gerelateerde artikels