De trend naar ‘smart homes’ met steeds meer home domotica is niet meer te stuiten. We zijn dol op technologie en innovaties die het leven makkelijker maken! Anno 2020 kan je ongeveer alle huishoudtoestellen, verlichting (of andere elektronische devices) aansluiten op het internet én bedienen vanaf je smartphone.
In dit artikel zetten we enkele van onze favoriete slimme domotica-toepassingen op een rijtje:
#1 Smart lock voor het deurslot

Oei, een pakje besteld en de bezorger staat voor de deur... en ik ben nog op het werk! Met een slim deurslot is dat in een handomdraai geregeld. Via de app kan je de deur meteen ontgrendelen, en vervolgens meteen weer sluiten. Een droom voor mensen die chronisch vergeetachtig zijn: gedaan met sleutels verliezen, sleutels vergeten op de deur, sleutels laten bijmaken,…
Slimme sloten zijn vandaag een pak veiliger dan het deurslot met de klassieke sleutel. De topmodellen zijn technologische hoogstandjes en bieden heel wat extra opties in verband met veiligheid en bewaking. Het Vision Smart Lock-systeem van Lockly combineert bijvoorbeeld een hoogwaardig deurslot + app met vingerafdruk, aanraakscherm, video-opname met cloud-upload, spraakbesturing,... Of het aanmaken van tijdelijke toegangscodes voor gasten. Erg handig voor wie bijvoorbeeld gasten wil ontvangen, maar zelf niet thuis is (bijvoorbeeld via Airbnb).
De experten van Jaimy geven je graag advies over de beschikbare ‘smart locks’ en de veiligheidsopties op maat van jouw huis of appartement.
#2 Slimme thermostaten

Waarom een slimme thermostaat installeren? Om te besparen op de energiefactuur én een steentje bij te dragen aan het milieu! Een slimme thermostaat of wifi-thermostaat is een extreem handig hulpmiddel voor koukleumen zoals ons. Je kan te allen tijde de verwarming een graadje hoger (of lager) draaien, als je vertrekt op het werk, of als je onderweg bent naar huis. Vergeten de verwarming uitschakelen? Met een druk op de app via smartphone of tablet is dat zo verholpen. Tenslotte kan je ook de binnenhuistemperatuur programmeren voor werkdagen, weekends,…
Tweede voordeel: een slimme thermostaat laat toe om in realtime je verbruik en de energiekosten te monitoren. Zo krijg je meer inzicht of je woning goed geïsoleerd is, of je een goed tarief krijgt bij de energieleverancier, of er geen defect of storing is,...
Sommige thermostaten zijn uitgerust met bewegingssensoren. Die schakelen de verwarming automatisch uit wanneer er niemand thuis is. De meeste slimme thermostaten kan je vanop afstand bedienen via spraaktechnologie. Erg handig als je achter het stuur zit. Bijvoorbeeld via een commando als: "Hey Google, verhoog de temperatuur in de keuken tot 21 graden".
Meer weten? De verwarmings-specialisten van Jaimy helpen je graag bij het kiezen van een slimme thermostaat.
#3 Innovaties voor de badkamer

Ook het comfort in de badkamer ontsnapt vandaag niet aan het wifi-signaal. Via 1 of meerdere apps kan je de badkamer onderdompelen in de juiste sfeer. Dat doe je bij voorkeur via licht(kleur) en een streepje muziek – al dan niet met een speaker in de douchekop. En ook de waterstraal kan je instellen naar smaak en stemming, eventueel met wat stoom erbij.
De verlichting in of rond de spiegel kan je aanpassen aan het tijdstip van de dag of het soort activiteit (make-up, scheerbeurt,…). Ook dat kan via spraakbesturing, erg handig in de badkamer!
Niet enkel bad en douche zijn vandaag ‘smart’, maar ook het toilet. Vandaag bestaat er een ruime keuze slimme toiletten met geïntegreerde luidsprekers, verlichting, waterstraal, reinigingsfunctie,…
Meer weten over een slimme badkamer? Vraag vrijblijvend advies aan één van onze badkamer-experten!
#4 Intelligente verlichting

Eén van de eerste slimme toepassingen was verlichting. Na jaren finetunen en innoveren loopt dit staaltje domotica helemaal voorop in het IoT-verhaal, parallel met de eindeloze mogelijkheden van LED-verlichting. Licht en verlichting worden op die manier een heel persoonlijk verhaal, helemaal afgestemd op je gezelschap, de mood en het tijdstip van de dag. Via voice command (via Google of Alexa), smartphone of afstandsbediening kan je naar hartenlust experimenteren met lichtsterke en het combineren van 16 miljoen mogelijke kleuren.
Je bent vanavond niet thuis? Of je wil niet dat het huis er verlaten uitziet tijdens de vakantie? Dan kan je vanop afstand de lichten in en rond het huis inschakelen. Idem voor als je onderweg bent, en geen zin hebt om in het donker thuis te komen!
Sommige bedrijven gaan nog een stap verder. De HUE-lampen van Philips passen zich bijvoorbeeld automatisch aan aan het gedrag van de activiteit in huis of op televisie. Kijk je naar een romantische film op tv? Dan dompelt het systeem de zitkamer in zachte tinten!
Op zoek naar info of advies voor het installeren van intelligente verlichting? Vraag een gratis offerte van een erkend elektricien uit je buurt.
#5 De slimme tuin

Geen groene vingers, maar wél liefhebber van een verzorgde tuin? Dat treft! Vandaag bestaan er tal van technologische hoogstandjes die je het leven makkelijker maken. De maairobot voor het gras is ondertussen flink ingeburgerd. Maar ook het sproeien van het gazon kan je grotendeel automatiseren, bijvoorbeeld in functie van het tijdstip, buitentemperatuur,… Idem voor sfeervolle tuinverlichting, al dan niet op zonne-energie.
Slimme oplossingen op maat van jouw huis of tuin? De erkende vakmannen van Jaimy bekijken met jou de opties op maat van jouw smaak en budget!
Ik vraag een offerte aan een domotica-expert