← Blog
Duurzame energie

Thuisbatterijen voor zonnepanelen: interessant of niet?

Je hebt zonnepanelen op het dak en je wil in de toekomst nog autonomer worden? Dan kan je een thuisbatterij installeren en zonnestroom opslaan. Maar is zo’n thuisbatterij financieel rendabel?

 • Filip
  Filip

  Filip
Filip
Thuisbatterijen voor zonnepanelen: interessant of niet?

Waarom een thuisbatterij installeren?

Een thuisbatterij is interessant als je meer elektriciteit produceert dan je op bepaalde momenten van de dag verbruikt. Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt maar ongeveer 30 % à 40 % van de zelf geproduceerde zonnestroom, de rest wordt geïnjecteerd op het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij verhoog je je energie-autonomie tot gemiddeld 70%.

Combinatie met digitale meter vanaf 2021

Producenten van zonne-energie maken vandaag (nog even) massaal gebruik van een terugdraaiende elektriciteitsmeter. Tot eind 2020 geldt eenzelfde tarief voor geïnjecteerde en afgenomen elektriciteit, dankzij deze terugdraaiende elektriciteitsmeter. Daartoe betalen ze een prosumententarief, een vergoeding voor het injecteren van zonnestroom op het net.

Vanaf 1 januari wordt deze financieel voordelige regeling met de terugdraaiende teller vervangen door de digitale meter. In de nieuwe regeling zal de producent dan zonnestroom injecteren tegen een (lagere) marktprijs dan het voormalige (hogere) eenheidstarief voor prosumenten met een terugdraaiende teller. Vanwaar het prijsverschil? Zonnestroom wordt veelal overdag geproduceerd – wanneer er veel zon is, het verbruik relatief laag is en elektriciteit dus goedkoper is.

In dat geval wordt een thuisbatterij dus (een stukje) interessanter om je energie-autonomie te verhogen. Zo kan je overdag goedkope zonne-energie opslaan om ’s ochtends en ’s avonds te gebruiken – wanneer de elektriciteit op het net doorgaans duurder is.

Kostprijs en opbrengst van thuisbatterijen

De prijzen van thuisbatterijen variëren enorm, afhankelijk van het type batterij, het merk en de opslagcapaciteit. Reken op een aankoopprijs tussen 3.000 en 10.000 euro. Plus een installatiekost van 500 à 1.000 euro en een batterij-omvormer die zo’n 2.000 euro kost. De huidige generatie thuisbatterijen zou ongeveer 10 jaar meegaan en een besparing van 200 à 1.000 euro per jaar opleveren. Een snelle rekensom leert dat de afschrijftermijn vandaag dus nog altijd langer is dan de levensduur van de batterijen.

Subsidies voor thuisbatterijen

 • Tot eind 2021 is er een premie van de Vlaamse Overheid voor het installeren van een thuisbatterij. De premie bedraagt € 250 per kWh, met een maximum van € 3.200 per aansluitpunt en een maximum van 35% van de investering. Opgelet: de premie is enkel geldig voor installaties met een slimme meter, en voor ‘milieuvriendelijke’ technologieën, zoals lithiumbatterijen.
 • Als je woning meer dan 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW op de aankoop en installatie van een thuisbatterij.

Het advies van Jaimy

 • Thuisbatterijen voor de opslag van zonne-energie zijn ideaal voor wie op zoek is naar meer energie-autonomie voor zijn woning, inclusief extra onafhankelijkheid van schommelende energieprijzen.
 • De prijs en terugverdientijd van thuisbatterijen ligt (voorlopig nog) hoog. Dat weegt op het financiële rendement. Ongetwijfeld zal de kostprijs van de batterijen de komende jaren dalen (geflankeerd door een stijgend rendement).
 • In combinatie met de digitale meter voor nieuwe zonne-installaties  (die de terugdraaiende teller zal vervangen) en de voorziene premies worden thuisbatterijen vanaf 1 januari 2021 opnieuw een stukje aantrekkelijker voor eigenaars van zonnepanelen.
 • Je vindt het financiële plaatje belangrijker dan energie-autonomie? Anno 2020 zijn er een heleboel technologieën die je probleemloos aan zonnepanelen kan koppelen. Dan denken we bijvoorbeeld aan een uitbreiding of upgrade van je bestaande zonnepanelen, of een zonneboiler of een koppeling met warmtepomp.
Vraag nu een gratis offerte