Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Vanaf 1 januari 2022 is een EPC-certificaat nodig voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, zoals de gang, de inkomhal, stook- of wasruimte,.… Het certificaat biedt een overzicht om het gebouw energie-efficiënter te maken via renovaties, isolatie en energiebesparende technologie.

Het verplichte EPC-certificaat voor gemeenschappelijke delen in appartementsblokken kadert in het streven van de Vlaamse Overheid, om gebouwen tegen 2050 fors energie-efficiënter te maken.

Wat is het EPC Gemeenschappelijke Delen?

De EPC-keuringsinstantie zal in het verslag rekening houden met de ruimtes en delen die gedeeld/gebruikt worden door de verschillende eigenaars. Vervolgens zal de energiedeskundige aanbevelingen doen om de gemeenschappelijke delen energie-efficiënter te maken.

 • Voor bestaande appartementsgebouwen: een EPC-certificaat wordt verplicht vanaf 01/01/2022, in elk gebouw met 2 of meer eigenaars. Het aanvragen van het certificaat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME).
 • Voor nieuwbouwappartementen: een EPC-certificaat voor de gemeenschappelijke delen is verplicht, ten laatste tien jaar na het uitreiken van de stedenbouwkundige vergunning.
 • In tegenstelling tot het EPC-certificaat voor huizen en appartementen, bevat het EPC- certificaat voor appartementsgebouwen geen precieze score of een label (van A tot F). Centraal op het certificaat staan de aanbevelingen en concrete tips om de energieprestaties van het gebouw te gaan verbeteren, bijvoorbeeld via betere isolatie.
 • Bedoeling van het nieuwe EPC-certificaat voor appartementsgebouwen: eigenaars een houvast en overzicht van concrete renovaties/benovaties bieden, om het gebouw in de nabije toekomst energie-efficiënter te maken.
 • Op het certificaat zal je kunnen aflezen hoe goed/slecht de verschillende gemeenschappelijke delen scoren, tegenover het streefdoel van de Vlaamse Overheid. De isolatiewaarde van de gemeenschappelijke delen wordt uitgedrukt in in W/m2K, ook bekend als de U-waarde.
Boek een EPC-certificaat gemeenschappelijke delen

Wat zijn de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

 • De gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes. Bijvoorbeeld de inkomhal, de gang of een gedeelde (zit)ruimte.
 • Het dak, de buitenmuren, de vloer, de ramen/deuren en verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes.
 • De gemeenschappelijk installaties voor (centrale) verwarming, warm water en zonne-energie.

Niet opgenomen in dit EPC-certificaat Gemeenschappelijke Delen: de ramen, deuren, niet-gemeenschappelijke verwarming van de aparte wooneenheden of appartementen. Daartoe heb je een apart EPC-certificaat nodig.

Stappenplan voor het bekomen van een EPC-certificaat voor een appartementsgebouw

 • Stap 1: aanstellen van een erkend energiedeskundige door de eigenaar of vereniging van mede-eigenaars (meestal vertegenwoordigd door een syndicus).
 • Stap 2: bespreken van het EPC Gemeenschappelijke Delen door de syndicus of gebouwbeheerder, tijdens de vergadering van de vereniging van mede-eigenaars. Tevens worden de nodige bewijsstukken voor de energiedeskundige verzameld.
 • Stap 3: de aangestelde energiedeskundige komt langs voor een plaatsbezoek en onderzoekt de bewijsstukken plus de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke ruimtes en installaties.
 • Stap 4: de energiedeskundige bezorgt het EPC-attest aan de eigenaar of de VME. De gebouwbeheerder bezorgt het vervolgens aan de VME.

Wat wordt opgenomen in het EPC-keuringsverslag voor appartementsgebouwen?

De belangrijkste elementen en aanbevelingen van zo'n EPC-certificaat omvatten:

 • Het dak isoleren: isoleren van de zoldervloer en/of dakstructuur kan via verschillende technieken: met glaswol/rotswol, isolatiepanelen, inblazen of -spuiten van schuimisolatie of met milieuvriendelijke alternatieven zoals cellulose of kurk.
 • Muren isoleren: het isoleren van de gevels, spouwmuur, of het aanbrengen van isolatie of isolerende panelen langs de binnen-of buitenkant van de muur.
 • Vensters (glas & profielen) vervangen: plaatsen van hoogrendementsglas of hoogisolerende dubbele beglazing en energieperformante raamprofielen, inclusief het wegwerken van koudebruggen. Idem voor de voordeur, met afgedichte kieren en tochtstrips om luchtlekken te voorkomen.
 • Vloerisolatie aanbrengen: bijvoorbeeld in de gang of de inkomhal van het appartementsgebouw. In veel oude appartementsgebouwen ligt de tegelvloer nog op ‘volle grond’ in plaats van op een isolerende chape. Populaire verbetertechnieken: het isoleren van de vloerplaat langs de kelder of kruipkelder (indien mogelijk).
 • Vervangen cv-ketel: heel wat appartementsgebouwen werken nog met een gemeenschappelijke, atmosferische cv-ketel. Met een gemeenschappelijke condensatieketel kan je heel wat energie besparen. Idem voor het isoleren van de leidingen of verwarmingsbuizen. Lees meer over het plaatsen van een nieuwe cv-installatie in appartementsgebouwen, via een interview met onze cv-expert.
 • Sanitair warm water: in sommige appartementsgebouwen wordt het sanitair warm water voorzien door een gemeenschappelijk boiler. Via dit systeem kan heel wat warmteverlies optreden, bijvoorbeeld door een afwezige of gebrekkig functionerende circulatiepomp. Aangeraden wordt om in dit geval een zonneboiler of warmtepompboiler te plaatsen, om energie te besparen, of over te schakelen op aparte condensatieketels per appartement.
 • Ventilatie en verluchting: de nood aan ventilatie en luchtverversing groeit met de mate waarin het het gebouw goed geïsoleerd en energie-efficiënt is. Dat is nodig om een gezond binnenklimaat te garanderen.
 • Koeling of airco: een energie-efficiënt gebouw presteert niet enkel beter tijdens de koude winterdagen, maar ook tijdens een hittegolf. De energiedeskundige zal in zijn EPC-verslag afgeraden om een airco of koeling te plaatsen voor de gemeenschappelijke delen, aangezien deze veel energie verbruikt.
 • Verlichting vernieuwen: en EPC-upgrade van de verlichting is doorgaans relatief makkelijk te realiseren. Bijvoorbeeld via het vervangen TL-verlichting door LED-verlichting of hogedruk gasontladingslampen. Opgelet: ook spaarlampen worden vandaag afgeraden!
 • Zonne-energie: zonnepanelen blijven ook in 2021 een interessante investering, ook voor eigenaars van nieuwe of gerenoveerde appartementsgebouwen.

Wat als ik geen EPC-certificaat voor de gemeenschappelijke delen heb?


Wie vanaf 01/01/2022 niet beschikt over een certificaat voor de gemeenschappelijke ruimtes, kan een boete krijgen. Die boete situeert zich tussen 500 en 5.000 euro, al naargelang het aantal bewoners of appartementen in het gebouw.

Wie mag een EPC-certificaat uitreiken?

Het uitreiken van EPC-certificaat voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw is in handen van een ‘energiedeskundige type A’ (die ook de EPC-certificaten van particuliere woning uitreikt).

Hoeveel kost een EPC-certificaat Gemeenschappelijke Delen?

 • Basisprijs voor een appartementsgebouw met 2 appartementen: 175 € (incl. btw).

Additionele kost, afhankelijk van het aantal appartementen in het gebouw:

 • Gebouw met 3 tot 20 appartementen: 35 € per appartement
 • Gebouw met 21 tot 50 appartementen: 31 € per appartement
 • Gebouw met 51 tot 100 appartementen: 22 € per appartement
 • Gebouw met meer dan 100 appartementen: prijs op aanvraag

Boek een EPC-certificaat gemeenschappelijke delen

Gerelateerde artikels