Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Terrasje doen? Het ziet ernaar uit dat ’t ook deze zomer in de tuin moet. Het ideale moment om eindelijk werk te maken van een nieuw terras, dé eyecatcher in de tuin! In dit artikel vergelijken we enkele populaire materialen voor de terrasvloer, van hout en terrastegels tot gepolierd beton.

We kijken er reikhalzend naar uit om elkaar opnieuw spontaan te kunnen ontmoeten. Ondertussen ziet het er jammer genoeg naar uit dat 't nog even in besloten kring moet... Maar ook dan maken we er graag het beste van, veilig thuis op het terras!

In dit blogartikel maken we een overzicht van de meest gebruikte materialen voor het aanleggen van een nieuw terras. Met de belangrijkste voor- en nadelen per type terrasvloer.

#1. Terras in hout

Hout blijft populair voor het aanleggen van een terras. Teakhout is de absolute topper, wegens z'n duurzaamheid en vochtbestendigheid. Al hangt er wel een prijskaartje aan vast. Niet enkel teak, maar het merendeel van exotisch hout is relatief duur. En niet erg ecologisch verantwoord.

Tip van Jaimy: Bangkirai of tabebuia zijn goede alternatieven voor teak. Deze exotische houtsoorten staan vooral bekend om hun duurzaamheid.

Het grootste nadeel van natuurlijk hout is het onderhoud. Exotisch hout moet regelmatig behandeld worden. Dat om veroudering en vergrijzing door regen en zon tegen te gaan. Zonder behandeling wordt het hout aangetast door mos en schimmels, zodat het gevaarlijk glad wordt bij regenweer.

terrasse bois

#2. Terras in HKC-composiet

HKC staat voor Hout-Kunstof-Composiet. het bestaat uit een combinatie van hout en PVC. HKC heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van natuurhout. Het is beter bestand tegen zonlicht en is eenvoudig te onderhouden (met een borstel en een lakvloeistof). Bovendien loop je geen risico op splinters in de voeten. Bovendien is er een uitgebreide kleurkeuze in composietmaterialen, met talloze imitaties van houtkleuren. Zo vind je ongetwijfeld de perfecte kleur voor je terras!

Als je het ons vraagt heeft HKC duidelijk alle voordelen van hout, zonder de nadelen. En het verschil met natuurhout is praktisch onzichtbaar.

#3. Terrastegels

De meeste terrastegels zijn bestand tegen vorst, zon en vuil. Ze zijn bovendien stijlvol, praktisch en makkelijk te onderhouden. Tegels voor de terrasvloer zijn bovendien beschikbaar in ongeveer elke vorm of kleur die je je kan inbeelden.

Een goed geplaatst terras, door een professionele vloerder, gaat probleemloos enkele tientallen jaren mee. Een goede investering op lange termijn dus!

  • Keramieken tegels zijn populair vanwege hun mooie, warme look. Keramiektegels bestaan uit een combinatie van klei en kiezelzuur, dat op hoge temperatuur wordt gebakken. Dat zorgt voor de bijzondere slijtvastheid, schokbestendigheid en duurzaamheid.
  • Antisliptegels zijn een must om het risico op slippen of vallen te verminderen. Ideaal dus voor jonge kinderen.

TIP: Is je terras naar het zuiden gericht? Vermijd (hagel)witte terrastegels, om verblinding door zonlicht te voorkomen!

terrasse carrelage

#4. Terras in beton

Beton ciré, gepolierd of gepolijst beton zit de jongste jaren sterk in de lift. Beton geeft een frisse, industriële loft-look. Beton laat zich perfect combineren met ramen met dunne, zwarte profielen. Bovendien is beton oersterk, en vraagt het amper onderhoud. Wel opletten bij regen of ijzel, want dan kan polierbeton glad worden.

#5. Terras in natuursteen

Een natuurstenen terras straalt gegarandeerd charme uit! Natuurlijke steensoorten zijn echte aanraders: leisteen, marmer, graniet... Steen is namelijk uiterst stevig en ultraschokbestendig.

Breng steeds een antisliplaag aan op de bekleding, zo vermijd je ongelukken bij gladheid na regen.

Tip van Jaimy: Blauwe hardsteen uit Henegouwen is een zeer mooie natuursteen. Een perfecte match voor overdekte terrassen.

terrasse pierre

#6. Terras met cementtegels

Cementtegels zijn een goede optie voor wie zoekt naar een originele en mediterrane terrasbekleding. Denk bijvoorbeeld aan de typisch zuiderse terrasjes, zoals de veelkleurige Spaanse azulejo's. Dit soort cementtegels zijn vandaag verkrijgbaar in veel verschillende vormen en kleuren.

Cementtegels zijn allicht niet de meest duurzame keuze, maar ze zorgen wél voor een trendy en stijlvolle look! Eén nadeel: de combinatie van felgekleurde tegels en zon kan vermoeiend werken na een tijdje.

TIP van Jaimy

Op zoek naar prijzen of advies rond materialen of het plaatsen van een terras? Via Jaimy vind je de vloerder of terrasplaatser van je dromen!

Vraag advies of een gratis offerte

Gerelateerde artikels