Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

GuidesDe voordelen van cv-ketelonderhoud in het voorjaar

img
Simon
3 min read

Het periodieke onderhoud van de cv-ketel is niet enkel sterk aanbevolen, het is ook wettelijk verplicht in België. Afhankelijk van de brandstof (mazout of aardgas) moet dat jaarlijks of tweejaarlijks gebeuren. In beide gevallen gebeurt de controle door een erkend technicus.

Maak een afspraak voor een onderhoud van de cv-ketel

Wanneer plan je best een onderhoud van de chauffageketel?

De uiterste deadline is de dag waarop het vorige onderhoudsattest vervalt. Mag je een onderhoud van de cv-ketel ook vroeger laten uitvoeren? Ja, natuurlijk. Het is zelfs aangeraden om niet te wachten tot het attest vervalt! Een onderhoud tijdens de lente of zomer is ideaal:

  • Als er iets misgaat met de cv-installatie, is er voldoende tijd om de schade te repareren. Zo kan je met een gerust gemoed de winter tegemoet!
  • Intensief gebruik van de ketel tijdens de winter veroorzaakt slijtage. Een cv-installatie die tijdens de koude maanden maandenlang intensief gebruikt wordt, kan in de lente al snel tekenen van slijtage of kleine mankementen vertonen.
cv ketel onderhoud boiler lente

Kortom: er zijn genoeg goede redenen om het ketelonderhoud vroeg genoeg te boeken!

Maar uit data van Google Trends blijkt dat de meeste mensen wachten tot het najaar, wanneer de winter plots toeslaat. In de onderstaande grafiek vind je (per maand) het procentuele aandeel uitgevoerde onderhoudsinterventies. Januari, september, oktober, november en december zijn duidelijk de drukste maanden voor de chauffagist. Dat merken we ook bij Jaimy!

Maak een afspraak voor een onderhoud van de cv-ketel
cv ketel onderhoud boiler lente

De grafiek is gebaseerd op gegevens uit 2018 en 2019. 2020 bekeken we hier niet, omdat de coronacrisis de beschikbare data mogelijk wat beïnvloed heeft.


Cv-onderhoud in de lente: felixibeler (en soms goedkoper)


Omdat de meeste Belgen een onderhoud plannen in het najaar of de winter, is de kans op wachttijden aanzienlijk groter. In het voorjaar daarentegen zijn onderhoudstechnici veel vlotter en flexibeler beschikbaar. Vooral in de lentemaanden - maart tot juni - staat de vraag naar ketelonderhoud doorgaans op een laag pitje. Het ideale moment dus om er eentje te boeken. Vanaf juli neemt de vraag naar beschikbare chauffagisten opnieuw toe, om vervolgens een absolute piek te bereiken in oktober en december.

En ten slotte is een onderhoud in de kalme maanden tijdens het voorjaar soms ook goedkoper. Omdat onderhoudsfirma’s dan regelmatig kortingen aanbieden.

cv ketel onderhoud boiler lente

Conclusie: waarom je cv-ketel laten onderhouden in het voorjaar of de zomer?

En last but not least: na het onderhoud ontvang je een wettelijk attest, zodat je opnieuw helemaal in orde bent!

Maak een afspraak voor een onderhoud van de cv-ketel

Lees meer over cv-onderhoud: