Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

De terugdraaiende teller voor zonnepanelen wordt eind 2020 afgeschaft en vervangen door een digitale meter.

Wie voor die deadline een zonne-installatie aanschaft, mag van de overheid uitzonderlijk nog 15 jaar lang beroep doen op de financieel voordelige regeling met een terugdraaiende meter!

Als je met je zonnepanelen evenveel stroom op het net injecteert als je eraf haalt, heb je op het eind van het jaar 0 kWh stroom verbruikt. En betaal je dus 0 euro energiekosten. Voor het gebruik van een terugdraaiende meter betaal je enkel een ‘prosumententarief’, om elektriciteit op het net te kunnen injecteren.

Een digitale meter registreert die prijsverschillen wél. Eigenaars van zonnepanelen die op het einde van het jaar 0 kWh verbruikt hebben, zullen allicht toch energiekosten moeten betalen. Omdat de prijs van de afgenomen stroom normaalgezien hoger zal liggen (meer verbruik tijdens piekuren) dan de prijs van de stroomoverschotten die hij op het net zet (meer productie tijdens daluren). Het voordeel: met een digitale meter betaal je niet langer een prosumententarief.

Daarom werkte de overheid een overgangsregeling uit: Eigenaars van zonnepanelen kunnen nog 15 jaar profiteren voor een terugdraaiende teller, op voorwaarde dat ze hun panelen voor eind 2020 installeren en registreren. Vanaf 1 januari 2021 moeten zonnepanelen worden aangesloten op een digitale meter.

Klik hier voor een vrijblijvende offerte-aanvraag van een erkend installateur.

Vraag nu een gratis offerte

Gerelateerde artikels