Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Geoffrey Meijlaers is verwarmingsinstallateur en expert in warmtepompen. Warmtepompen zijn vandaag een betaalbaar, betrouwbaar en ecologisch alternatief. In dit interview focust onze expert op de verschillende soorten warmtepompen, de werking en de combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen.

Hoe werkt een warmtepomp?

"De warmtepomp vangt energie (of calorieën) uit de omgeving. Bijvoorbeeld via water, lucht of de  bodem. Deze energie wordt via een warmtepomp omgezet in warmte. Een warmtepomp bestaat uit een verdamper, een compressor en een condensor.

De warmtepomp is daarom een bijzonder duurzame en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Op middellange of lange termijn kan een warmtepomp je ook heel wat geld besparen!"

Wat zijn de verschillende soorten warmtepompen?

1. De lucht-lucht (en omkeerbare) warmtepomp

"Deze warmtepomp bestaat uit twee units: een buitenunit en een binnenunit. Via de buitenunit haalt de ventilator warmte uit de lucht. Deze warmte wordt doorgegeven aan de verdamper, waar een koelvloeistof wordt opgewarmd. Dit koelmiddel wordt vervolgens samengeperst, om de ruimte binnenshuis te verwarmen.

Een variant hierop is een zogenaamde ‘omkeerbare warmtepomp’. Die heeft een dubbel doel, omdat ze in de zomer ook als airconditioner kan worden ingezet. In de airco-stand zal het toestel de warmte binnenshuis aanzuigen en  buiten laten verdampen. Op die manier wordt koude lucht gecreëerd."

2. De lucht/water-warmtepomp of aerothermische warmtepomp

"De werking van de lucht/water-pomp is identiek aan die van de lucht-lucht warmtepomp. Met één verschil: de vloeistof verwarmt water in plaats van lucht, via een wisselaar in de binnenunit. Ideaal dus om aan te sluiten op een centrale verwarming met radiotoren, of een vloerverwarming!"

3. De grond/water of geothermische warmtepomp:


"Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de grond, via een buizenstelsel in de ondergrond van de tuin. Een verdamper verwarmt de koelvloeistof, die op zijn beurt het water in de radiatoren verwarmt. Dit type pomp is ideaal als je een huis hebt met een grote tuin."

Waarom kiezen voor een warmtepomp in plaats van een klassieke verwarming?

"Woningen zijn vandaag goedgeïsoleerd, wat ze steeds geschikter maakt voor een warmtepomp. Bovendien speelt ook het ecologische aspect mee. Want een warmtepomp is veel zuiniger dan een verwarming op gas of mazout. En de uitstoot of milieu-impact van een warmtepomp is veel kleiner dan bij een klassieke gasketel of mazoutbrander."

Voordat je een warmtepomp installeert:

 • Is het huis goed genoeg geïsoleerd?
 • Wat is de ideale warmtepomp voor mijn situatie?
 • Is mijn elektrische installatie klaar voor een warmtepomp?
 • Is mijn verwarmingssysteem compatibel met een warmtepomp?

Het rendement van warmtepompen

"In het geval van warmtepompen spreken we niet over rendement maar over een prestatiecoëfficiënt (of Coefficient Of Performance, ook aangeduid als COP). Dit coëfficiënt is de verhouding tussen de geleverde energie en de verbruikte energie. Hoe hoger de COP, hoe minder energie de warmtepomp zal verbruiken.

Warmtepompen produceren gemiddeld zo’n 3 keer meer energie dan ze verbruiken. Het prestatiecoëfficiënt is in dit geval dus gelijk aan 3. Een kleine rekensom leert dat een warmtepomp dus een winstgevende investering is!"

Is elke woning geschikt voor een warmtepomp?

"Ja, in principe wel. Nieuwe gebouwen lenen zich vrijwel altijd voor het installeren van een warmtepomp. Ook bestaande woningen met een vloerverwarming zijn doorgaans uiterst geschikt, omdat er geen extra gas- of mazoutboiler nodig is.

Wie renoveert, kan ook plannen maken om de nieuwe warmtepomp te koppelen aan lagetemperatuur-radiatoren. Of je kan kiezen voor een omkeerbare warmtepomp, die zowel warmte als koelte kan produceren."

Het advies van Jaimy: de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen

"De allerbeste oplossing voor de portemonnee (en het milieu) is een combinatie van een warmtepomp met een eigen zonne-installatie op het dak. Een warmtepomp verbruikt inderdaad wel wat elektriciteit. Als je de pomp kan aandrijven met zelf geproduceerde zonnestroom, is dat een forse winst. Het betekent een drastische daling van de energiefactuur, en je verkleint je ecologische voetafdruk."

Wat zijn de beste merken van warmtepompen?

"Naar mijn mening zijn er vandaag veel kwalitatieve warmtepompen op de markt. Het is aan de klant en de technicus om de beste oplossing te kiezen. Mijn bedrijf werkt vooral met Bosch-warmtepompen, en daar zijn we erg tevreden over."

Subsidies en premies voor warmtepompen


In Vlaanderen:

De premies voor een warmtepomp variëren van € 300 tot € 4.000 en mag niet meer dan 40% van de totale factuur bedragen.

 • Tot 4.000 € voor een geothermische warmtepomp
 • Tot 1.500 € voor een lucht/water warmtepomp
 • Tot 800 € voor een hybride lucht-water warmtepomp
 • Tot 300 € voor een lucht-lucht warmtepomp

Opgelet: de warmtepomppremie wordt verdubbeld als je nieuwe warmtepomp geplaatst wordt ter vervanging van een elektrische verwarming.

 • De verdubbelde premie is bestemd voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten - met gebruik van het exclusieve nachttarief.
 • Wie op deze premie beroep kan doen, komt allicht ook in aanmerking voor de Vlaamse energielening en voor de renovatiepremie!

In Brussel:

 • Het bedrag van de premie is afhankelijk van je inkomen.
 • De subsidies in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedragen maximaal 4.750 € voor een warmtepomp bestemd voor het verwarmen van de woning, en 1.600 € voor een warmtepomp voor huishoudelijk warm water.
 • De premie bedraagt maximaal 50% van het factuurbedrag.

Enkele tips van onze expert:

 • Vraag meerdere offertes.
 • Vraag naar een test of simulatie voor een prestatiecoëfficiënt of COP van de warmtepomp, afgestemd op jouw woning.
 • Vraag naar de service na verkoop.
 • Indien mogelijk: gebruik de warmtepomp ook om warm water voor huishoudelijk gebruik te produceren. Dit zal de efficiëntie van de warmtepomp verhogen!
 • Warmtepompen installeer je best in een aparte ruimte (zoals een garage, kelder of berging), maar het geluidsniveau van een moderne pomp is vandaag erg aanvaardbaar.
 • Werk altijd met een erkend chauffagist of installateur. Wie een warmtepomp-installateur zoekt via Jaimy, komt sowieso altijd terecht bij een erkend vakman.
 • Vergeet niet om de warmtepomp regelmatig te laten onderhouden. Dat doe je bij voorkeur om de 2 jaar, om een optimale werking te garanderen!

Lees ook het artikel 'Duurzame innovaties in verwarming'.

Meer weten over de prijzen, types en het rendement van een warmtepomp?

Vraag advies of een offerte aan een warmtepomp-installateur

Gerelateerde artikels