Bij elke zonne-installatie hoort een omvormer. In het Engels ook wel een inverter genoemd. De omvormer is een onmisbare schakel om zelf energie op te wekken en te injecteren op het elektriciteitsnet.
Waarom is zo'n omvormer nodig?
Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar onze elektrische huishoudtoestellen werken op wisselstroom. Daarom zet een omvormer deze gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom is geschikt voor huishoudelijk gebruik of om op het stroomnet te plaatsen.
Een omvormer is dus cruciaal voor mijn prosumententarief?
Dat klopt. Een omvormer moet op maat zijn van jouw zonnepanelen-installatie. Heb je bijvoorbeeld een omvormer met een te hoge capaciteit voor je zonnepanelen, dan betaal je een te hoog prosumententarief.
De sterkte van de omvormer bepaalt voorts hoeveel elektriciteit je maximimaal op het elektriciteitsnet mag injecteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je tijdens de zomer weg bent op vakantie en zelf geen elektriciteit verbruikt. Dan kunnen de zonnepanelen maximimaal renderen.
Opgelet: de regeling met de terugdraaiende teller (met prosumententarief) geldt voor installaties die in gebruik genomen worden voor 31 december 2020. Daarna moeten nieuwe zonnepanelen verplicht gebruik maken van een digitale meter (zonder prosumententarief).
Prijzen en merken
De kostprijs en de kwaliteit van omvormers voor een doorsnee particuliere installatie lopen sterk uiteen. Afhankelijk van de capaciteit betaal je ergens tussen 500 euro en 1500 euo voor een omvormer. Sommige omvormers gaan al na 5 jaar stuk, andere gaan probleemloos 15 of 20 jaar mee. Enkele bekende merken zijn SMA, Diehl AKO, Kostal (Duits), Fronius (Oostenrijks), ABB (Zwitsers), SolarEdge (Israëlisch). Ondertussen zijn ook heel wat goedkopere, Chinese merken aan een opmars bezig. Voorbeelden: Omnik en Zeversolar (een dochter van SMA).
Klik hier voor een vrijblijvende offerte-aanvraag van een erkend installateur.
Vraag nu een gratis offerte