Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Het prosumententarief is een capaciteitstarief voor eigenaars van zonnepanelen die (op sommige momenten) zelf meer elektriciteit produceren dan ze consumeren.

Dus: wie elektriciteit op het distributienet injecteert, wordt ook wel een ‘prosument’ genoemd. Meestal gaat het om particulieren of gezinnen die thuis op het dak zonnepanelen hebben.

Het tarief is van toepassing voor netgebruikers die beschikken over een meter met een terugdraaiende teller. Een terugdraaiende teller is enkel toegelaten bij installaties met een maximaal vermogen van 10 kVa. Tellers van gezinnen of particuliere producten zijn doorgaans terugdraaiende tellers.

Opgelet: de (financieel voordelige) regeling met zonnepanelen gekoppeld aan een terugdraaiende teller wordt op 1 januari 2021 afgeschaft en vervangen door de digitale meter!

Wie rekent het prosumententarief aan?

Het prosumententarief zit vervat in de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur. Die ontvang je maandelijks van je energieleverancier (bijvoorbeeld Engie, Luminus, Eni, Essent, Lampiris,…). Die stort dit bedrag vervolgens door aan de netbeheerder.  Het tarief wordt bepaald door je netbeheerder. Je netbeheerder kan je echter niet kiezen. Doorgaans is er maar één netbeheerder actief per regio of postcode.

Hoeveel bedraagt het prosumententarief?

Het prosumententarief wordt bepaald door de capaciteit van je omvormer, en niet door je zonnepanelen of je elektriciteitsproductie of -afname. De tarieven per netbeheerder vind je in de tabel hiernaast.

Het prosumententarief verschilt per netgebied en is afhankelijk van het vermogen van je omvormer(s). Hoe meer vermogen, hoe meer prosumententarief je betaalt. Om te weten hoeveel je moet betalen, vermenigvuldig je het vermogen van de omvormer(s) (kW-vermogen) met het tarief* bepaald door je netbeheerder (zie tabel hieronder).

Fluvius Limburg         79,64 euro per kW per jaar
Fluvius West                76,51 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen     86,31 euro per kW per jaar
PBE                               91,52 euro per kW per jaar
Gaselwest                   105,94 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen     84,62 euro per kW per jaar
Imewo                           86,55 euro per kW per jaar
Fluvius Antwerpen     85,22 euro per kW per jaar
Iverlek                           87,42 euro per kW per jaar
Intergem                       72,29 euro per kW per jaar
Sibelgas                       100,77 euro per kW per jaar

*Tarieven voor 2020, info via de VREG.

Klik hier voor een vrijblijvende offerte-aanvraag van een erkend installateur.

Vraag nu een gratis offerte

Gerelateerde artikels