Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

De thuiszorg is vaak een bron van zorg voor kinderen en kleinkinderen en kan een last worden. Gelukkig is het mogelijk om innovatieve oplossingen in te voeren voor meer veiligheid en comfort voor onze senioren.

Assistentie op afstand: hanger met paniekknop

Deze oplossing komt vaak in de vorm van een hanger, en is bestemd voor mensen die minder mobiel worden, of mensen met gezondheidsproblemen. Met één druk op de knop kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week bellen naar de bijhorende assistentieservice. Vandaar ook de naam ‘paniekknop’ of ‘alarmknop’. In geval van een incident, belt de service dan naar een vooraf aangeduid contact.

Dit type dienstverlening kost ongeveer 30€/maand, al dan niet inclusief administratie- en installatiekosten. Het belangrijkste nadeel: de persoon in kwestie moet de hanger altijd bij zich hebben, of rond de hals dragen.

De armband met valdetector

De armband met valdetector registreert een val automatisch, op basis van een plots optredend hoogteverschil in de beweging, of een plotse schok. In zo’n geval contacteert de armband dan meteen de hulpdienst of een familielid. Dat gebeurt via een verbinding met een gewone telefoonlijn. De armband heeft een bereik van ongeveer 100 meter rond de telefoon.

Belangrijkste nadeel is opnieuw: de armband heeft enkel nut als je 'm aanhebt. Bovendien kan een gevoel van inperking van de bewegingsvrijheid optreden.

Jaimy's keuze: Jane

Jane bewegingssensor voor ouderen

Jane is een intelligente thuiszorgoplossing die ouderen in staat stelt om langer en in alle veiligheid van het comfort thuis te genieten. In tegenstelling tot de klassieke oplossingen, is Jane volledig onzichtbaar. Zonder armband of hanger rond de hals.

Jane is niet enkel onzichtbaar, maar ook slim. In een eerste fase gaat het (via AI) namelijk de dagelijkse routines en bewegingen tracken. Dat gebeurt via een zestal bewegingssensors die in de woning geplaatst worden, bijvoorbeeld in de keuken, de badkamer, living,… Op die manier brengt Jane het leef- en bewegingspatroon van de bewoner in kaart.

En wat als er iets mis gaat en de oudere hulp nodig heeft? Wanneer de sensoren van Jane een verstoring in het gewone patroon opmerken - bijvoorbeeld bij een plotse val of wanneer er een abnormale immobiliteit is - ontvangen familieleden meteen een automatische melding via een app.

Het grote voordeel: ouderen hoeven zich niet beperkt te voelen in hun bewegingsvrijheid, via het dragen van een armband of hanger. De technologie van Jane werkt op basis van enkele discreet opgestelde sensoren, aangevuld met enkele alarmknoppen verspreid in het huis. Goed om weten voor de privacy: Jane registreert enkel beweging, en maakt geen video- of geluidsopnames!

De Jane-kit kost 319 € en kan je online bestellen via de website van Jane. Het maandabonnement van 14,90 € per maand geeft je ook toegang tot de app, de automatische alarmfunctie én de uitgebreide support-service.

Aanbieding: 50 € korting op de aankoop van een Jane-kit plus gratis service tot eind 2020, via de kortingscode JAIMY2020.

Gerelateerde artikels