Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Geloof het of niet: ook in 2021 blijft de zon schijnen. Dus zijn er in 2021 ook (nieuwe) huiseigenaars die hun eigen zonne-energie willen opwekken. Maar is zo’n investering in zonnepanelen nog wel rendabel in 2021? Wij doen de check!

De recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof doet veel stof opwaaien. Het financiële voordeel van de regeling met de terugdraaiende teller - dat nog 15 jaar zou gelden voor eigenaars die tot 31/12/20 nieuwe zonnepanelen met een digitale teller installeerden (of binnenkort moeten installeren) - werd daarmee opgeschort. Een kleine ramp, die heel wat onduidelijkheid en frustratie creëert bij particulieren die zich op de valreep lieten overtuigen om te investeren. De Vlaamse Overheid introduceerde in juli 2021 een compensatieregeling voor gedupeerde prosumenten.

Zonnepanelen installeren in 2021: pro & contra

Maar wat als je in 2021 toch overweegt om zonnepanelen te plaatsen? Hoe zit het met het rendement van zonnepanelen? Zijn zonnepanelen überhaupt nog interessant in 2021? Wij zetten alle argumenten voor jou op een rijtje:

 • Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, kwam/komt sowieso niet in aanmerking voor het financiële voordeel van de terugdraaiende teller, noch de nieuwe compensatieregeling voor gedupeerde prosumenten - da’s enkel iets voor bestaande eigenaars. Daar verandert de uitspraak van het Grondwettelijk Hof dus niets aan.
 • Mentale rust: nieuwe eigenaars van zonnepanelen hoeven zich (niet langer) zorgen te maken over arresten, veranderende premies, certificaten, gedoe met terugdraaiende tellers, aanvraagprocedures voor compensaties, etcetera.
 • Vanaf 1 januari 2021 is er een eenmalige installatiepremie voor zonnepanelen, tot maximaal 1500 euro. De totale premie wordt bepaald door het vermogen van de zonne-installatie (in kWp). In 2021 bedraagt de premie 300 €/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp. Voor installaties van 4 kWp tot 6 kW is er een bijkomend premiebedrag van 150 €/kWp. In dat laatste geval kom je dan aan maximaal 1500 euro. Vanaf 2022 begint het premiebedrag geleidelijk aan af te nemen.
 • Nieuwe zonnepanelen worden elk jaar goedkoper. En hun rendement stijgt (zodat je er minder hoeft te kopen).
 • Nieuwe eigenaars van zonnepanelen hoeven niet langer een prosumententarief te betalen.
 • Je energiefactuur daalt gevoelig. En je wordt minder afhankelijk van schommelende elektriciteitsprijzen en de bijhorende distributiekosten - die naar alle waarschijnlijkheid stijgen in de nabije toekomst.
 • Je produceert én consumeert groene stroom, die je zélf hebt opgewekt.

Conclusie: een nieuwe zonne-installatie verdient zichzelf terug in gemiddeld tien jaar. Met de terugdraaiende teller was dat ongeveer acht jaar. Als je rekent dat de installatie zo’n 25 jaar meegaat, bedraagt het jaarlijks rendement tussen 4 en 10 %. Een spaarboekje geeft op dit moment een opbrengst van 0,11%.

Lees meer:

Tips om het rendement van zonnepanelen te verhogen

Met het wegvallen van groenestroomcertificaten, subsidies, compensaties en andere regelingen met of zonder terugdraaiende teller, wint het aandeel eigen verbruik (of autoconsumptie) aan belang. Het devies: zoveel mogelijk zonne-energie zélf verbruiken, om de opbrengst en het rendement te maximaliseren. Enkele tips en updates hieromtrent:

 • Hoe meer je overdag zelf verbruikt, hoe beter. Da's duidelijk, nu de terugdraaiende teller is afgeschaft. Goed nieuws dus voor wie overdag vaak thuis is/werkt en een zelfconsumptie heeft van minstens 35%. In dat geval is het bijvoorbeeld een goed idee om overdag de was te doen, de elektrische wagen op te laden,…
 • Met een thuisbatterij kan je overtollige elektriciteit opslaan en het aandeel eigen verbruik fors optrekken, tot zo’n 70 à 80%. Overigens zijn er ook interessante premies voor thuisbatterijen. In 2021 kunnen die premies oplopen tot 3.200 euro. Wie kiest voor een stevige thuisbatterij, kan dus quasi-volledig autonoom worden. En bijgevolg z’n energiefactuur herleiden tot bijna nul euro.
 • Vanaf 2021 kan je een zogenaamd ‘terugleveringscontract’ afsluiten met een energieleverancier. Die leverancier zal dan jouw overtollige energie aankopen - energie die je dus injecteert op het elektriciteitsnet. Daartoe ontvang je dan een ‘terugleveringsvergoeding'.
 • Zonnepanelen hoeven niet langer zuidgericht te zijn. Sterker nog: voor een ideale opbrengst zijn de panelen best gericht op het zuidoosten of zuidwesten. Zo profiteer je 's morgens of 's avonds (tijdens de piekuren) meer van de zon. En stijgt je zelfconsumptie op momenten dat elektriciteit het duurst is.
 • Vanaf 2022 kan je gaan 'zonnedelen' of 'energiedelen': zonne-energie verkopen, uitwisselen of delen met vrienden, buren of familie naar keuze, aan een prijs die je onderling overeenkomt.

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2021?

 • Een gemiddelde zonne-installatie heb je vanaf 4.500 euro (exclusief btw en plaatsing).
 • Een degelijke thuisbatterij is beschikbaar vanaf 3.000 à 4.000 euro, tot ongeveer 10.000 euro.


Het advies van Jaimy:

Vraag nu een gratis simulatie of offerte

Gerelateerde artikels