Terug naar overzicht

Home of ideas

blog by
Jaimy Logo

Kies je voor je nieuwe zonnepanelen voor een terugdraaiende meter (tot eind 2020) of een digitale meter met een premie van de Vlaamse Overheid (vanaf 2021)? Maar levert de terugdraaiende meter écht meer op dan een digitale meter met premie?

Zonnepanelen zijn anno 2020 een interessante investering met een stevige financiële opbrengst. Na het wegvallen van de groenestroomcertificaten en de meeste subsidies, biedt de regeling met de terugdraaiende elektriciteitsmeter een interessant financieel rendement.

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe zonne-installaties verplicht gebruik maken van een digitale meter en vervalt dus de regeling met de terugdraaiende teller. Wat zijn de gevolgen? En blijven zonnepanelen dan interessant?

Lees het artikel over de nieuwe premie voor zonne-installaties (vanaf 01/01/2021)

Tijdslijn: terugdraaiende meter zonnepanelen 2020 vs. digitale teller met premie 2021

  • Vanaf 1 januari 2021 wordt de regeling met de terugdraaiende teller voor zonnepanelen definitief afgeschaft door de overheid.
  • Wie voor eind 2020 zonnepanelen installeert, kan nog 15 jaar lang profiteren van de financieel voordelige regeling met een terugdraaiende meter. Dit is een overgangsmaatregel van de Vlaamse Overheid, en vervalt definitief op 31 december 2020. Wie gebruik maakt van de terugdraaiende teller, betaalt een prosumententarief.
  • Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwe zonne-installaties verplicht gebruik maken van de digitale meter.
  • In plaats van het financiële voordeel van de terugdraaiende meter, introduceert de Vlaamse Overheid in 2021 een eenmalige premie tot maximaal 1.500 euro voor nieuwe zonne-installaties op bestaande woningen.

Afschaffen terugdraaiende teller eind 2020: terugverdientijd stijgt vanaf 2021

Met een terugdraaiende meter betaal je als producent van zonne-energie een prosumententarief (gemiddeld zo'n 300 euro per jaar). Toch blijft een zonne-installatie met terugdraaiende teller financieel (nog heel even) erg aantrekkelijk. Een simulatie levert volgende cijfers op:

  • De terugverdientijd met de terugdraaiende teller tot eind 2020 bedraagt op dit moment gemiddeld 7,7 jaar, inclusief prosumententarief en zonder premies of groenestroomcertificaten.
  • Met de digitale meter zou de terugverdientijd oplopen tot gemiddeld 10 jaar. (bron: artikel De Morgen)
  • Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe, eenmalige premie van 1.500 euro voor nieuwe zonne-installaties met digitale meter. Opgelet: deze premie is het hoogst in 2021. Vanaf 2022 wordt de premie afgebouwd.

Welke regeling is het voordeligste voor mij: terugdraaiende teller of digitale meter?

Dat hangt af van jouw specifieke verbruikssituatie. Hoe meer zonne-energie je overdag zélf verbruikt, hoe interessanter de digitale meter:

1. Terugdraaiende teller: interessant voor wie overdag weinig thuis is en dus weinig elektriciteit verbruikt (= wanneer de zon schijnt en je panelen veel elektriciteit produceren), maar wel 's avonds of 's ochtends. Dan is de keuze voor een terugdraaiende teller allicht interessanter voor de portemonnee!

2. Digitale meter: interessant voor wie overdag wél vaak thuis is en dus veel zelf opgewekte energie verbruikt. Wie meer dan de helft van zijn  zonne-energie zelf verbruikt, is financieel allicht beter af met een digitale meter. Tip: een thuisbatterij voor opslag van zonne-energie kan het aandeel eigen verbruik aanzienlijk vergroten, tot zelfs 70%. Zo wordt de digitale meter alweer een stukje interessanter. In 2021 is er een aanzienlijke subsidie voor thuisbatterijen.

Lees meer over de opbrengst van zonnepanelen vanaf 2021.

Het Jaimy-advies

  • Vraag professioneel aan een erkend installateur van zonnepanelen! Hij kan een nauwkeurige financiële simulatie maken op maat van jouw budget en elektriciteitsverbruik. Zo weet je welke regeling jou het beste uitkomt: de terugdraaiende teller (tot eind 2019) of de digitale meter met premie (vanaf begin 2021).
  • Dit jaar nog zonnepanelen installeren? Dan moet je d'r snel bij zijn! Want de agenda van onze zonnepanelen-installateurs raakt stilaan vol. Veel huiseigenaars willen nog voor eind dit jaar zonnepanelen, alvorens de regeling met de terugdraaiende teller vervalt!
Vraag nu een gratis offerte

Gerelateerde artikels