Jaimy Logo

Installeer een

Thuisbatterij

met overheidspremie tot 2.550 €

Een thuisbatterij is eindelijk rendabel voor nieuwe eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter (vanaf 2021).

Nu de financieel voordelige regeling met de terugdraaiende teller verdwijnt, wordt een thuisbatterij vrijwel onmisbaar voor eigenaars van zonnepanelen. Het rendement haal je voortaan namelijk uit het zélf consumeren van de opgewekte zonnestroom. Zo kan je overdag zonne-energie opslaan om ’s ochtends en ’s avonds te gebruiken – wanneer het huishouden veel (dure) stroom verbruikt!

Waarom een thuisbatterij installeren?

 • Perfecte combinatie met zonnepanelen

  Zonnepanelen blijven ook anno 2022 rendabel, op voorwaarde dat je zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom kan verbruiken. Dat kan met een thuisbatterij!

 • Bye-bye energiefactuur, welkom groene energie

  Met zonnepanelen en een thuisbatterij kan je bijna helemaal energie-autonoom worden. Zo kan je de elektriciteitsfactuur tot vrijwel nul herleiden.

 • Profiteer van de premie tot 2.550 €

  In 2021 is er een eenmalige overheidspremie voor de installatie van een thuisbatterij tot 2.550 € (met een maximum van 40% van de investering). Erg interessant, kortom!

Veelgestelde vragen

Een thuisbatterij is interessant als je meer elektriciteit produceert dan je op bepaalde momenten van de dag verbruikt. Een gemiddeld Belgisch gezin gebruikt maar ongeveer 30 % à 40 % van de zelf geproduceerde zonnestroom - en moet vervolgens 's avonds nog (dure) stroom aankopen:

 • Met een thuisbatterij kan je het aandeel zelfconsumptie van zonne-energie verdubbelen, en de energiefactuur tot quasi-nul herleiden.
 • Je bent niet langer afhankelijk van schommelende energieprijzen en piektarieven. Elk nadeel heeft z'n voordeel: hoe meer de stroomprijzen stijgen, hoe sneller de thuisbatterij is terugverdiend!
 • Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW op de aankoop en installatie van een thuisbatterij.
 • De thuisbatterij wordt een cruciale tool om het nieuwe piektarief te gaan opvangen, dat in 2022 zou ingevoerd worden - samen met het capaciteitstarief.
 • Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is de meest toekomstgerichte oplossing voor huishoudens die maximaal willen inzetten op energie-autonomie - inclusief ecologisch wonen, verwarmen, elektrisch rijden,...
 • De betere thuisbatterijen zijn vandaag ook 'slimme batterijen', die autonoom kunnen communiceren met andere slimme huishoudtoestellen. De slimme batterij bepaalt dan het ideale moment om de wasmachine te starten, de elektrische wagen op te laden,... Dat alles kan je aansturen via een app op je smartphone.
 • Er is een aanzienlijke overheidssubsidie voor thuisbatterijen, tot maximaal 2.550 € in 2021. De aanvraag gebeurt via Fluvius.

Dat hangt af van het tijdstip waarop je de zonnepanelen installeerde/installeert:

 • Vanaf 01/01/2021 halen nieuwe eigenaars van zonnepanelen hun rendement uit zelfconsumptie van de eigen geproduceerde zonne-energie in plaats van injectie op het stroomnet. Voor deze doelgroep is een batterij dus erg interessant. Energie opslaan is de sleutel om grotendeels energie-autonoom te worden en je zonnepanelen optimaal te laten renderen. De opbrengst zit 'm hier het elimineren van de maandelijkse elektriciteitsfactuur. Extra voordeel voor nieuwe zonne-installaties: wie nu zonnepanelen installeert, kan meteen opteren voor een zonnepanelen met een hybride omvormer. Zo halveert de terugverdientijd van de batterij, tot ongeveer 6 à 7 jaar.
 • Wie voor 2022 zonnepanelen installeerde, mag/mocht van de Vlaamse overheid nog 15 jaar rendement halen uit het injecteren en 'opslaan' van zonnestroom op het elektriciteitsnet. Deze zogenaamde 'prosumenten' mogen 's avonds hun stroom opnieuw van het net halen tegen een voordelig tarief. Deze regeling met de veelbesproken terugdraaiende teller werd stopgezet op 31/12/2020 - maar blijft/bleef nog 15 jaar gelden voor bestaande eigenaars. Voor deze doelgroep is een thuisbatterij in principe financieel minder aantrekkelijk, ook omdat de huidige omvormer allicht niet geschikt is voor opslag van zonnestroom. Al kan dat veranderen nu het Grondwettelijk Hof deze 'voordelige regeling voor prosumenten' heeft vernietigd. Wordt vervolgd!
 • Basismodel: voor een degelijke batterij reken je op een aankoopprijs vanaf 3.800 €, inclusief installatie en exclusief btw. 
 • Topmodel: eigenaars die streven naar (bijna volledige) energie-autonomie, betalen tussen 4.000 € en 6.000 € voor een thuisbatterij, inclusief installatie en exclusief btw. 

  Btw-korting: voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een btw-tarief van 6% ipv 21%.

Er is vandaag een aanzienlijke premie van de Vlaamse Overheid voor het installeren van een thuisbatterij, tot 3.200 €. Opgelet: het premiebedrag is op z'n hoogst in 2021. De premie is enkel geldig voor installaties met een slimme meter. En voor ‘milieuvriendelijke’ technologieën, zoals lithiumbatterijen. De premieplanning van de overheid:

 • Van 1/04/2021 tot 31/12/2021: maximum 300 € per kWh (voor installaties kleiner dan 4kWh) of in totaal maximaal 2.250 €, of een bedrag van maximum 40 % van de factuur. Voor installaties tussen 4 kWh en 9 kWh is het premiebedrag maximum 250 € per kWh.
 • In 2022: maximum 225 euro per kWh voor kleine installaties, goed voor maximaal 1.725 € of 40 % van het factuurbedrag. 
 • In 2023: maximum 150 euro per kWh voor kleine installaties, goed voor maximaal 1.150 € of 40 % van het factuurbedrag. 
 • In 2024: maximum 75 euro per kWh voor kleine installaties, goed voor maximaal 575 € of 40 % van het factuurbedrag. 
 • Vanaf 2025: niet langer een subsidie voorzien.

Lees meer over de eenmalige premie en de rendabiliteit van thuisbatterijen.

Nee. Vanaf 2022 kan je inderdaad een teruglevercontract ondertekenen met een energieleverancier. Dan ontvang je een terugleververgoeding voor de verkoop van je overtollige zonne-energie. Maar het aantal kWh dat je via zo'n contract mag leveren is sterk gelimiteerd. En de vergoeding voor jouw verkochte elektriciteit aan de tegenpartij is bijzonder laag: ongeveer 4 à 6 eurocent per kWh. Da’s ongeveer 5 à 7 keer minder dan de kostprijs van de elektriciteit die je zelf aankoopt bij de energieleverancier. Daar zal je dus niet veel aan verdienen.

Het alternatief: zelf zoveel mogelijk energie opslaan én verbruiken, met een thuisbatterij.

Advies of een gratis offerte in 3 stappen

 • 1.

  Laat vrijblijvend je contactgegevens achter

  Vul gratis het formuliertje bovenaan deze pagina in.

 • 2.

  Max. 3 installateurs nemen contact met je op

  Wij matchen je vraag met installateurs uit jouw regio.

 • 3.

  Ontvang gratis offertes

  Kies vrijblijvend de installateur met beste aanbod.

Zij vonden een thuisbatterij via Jaimy:

 • Bart

  Zoutleeuw

  "Met alle heisa rond die terugdraaiende teller ben ik eigenlijk content dat ik pas nu zonnepanelen en een thuisbatterij kan installeren. Zonder stress over veranderende wetten, compensaties, terugdraaiende tellers, etcetera. En ik krijg nog twee mooie premies op de koop toe, voor de nieuwe batterij én de zonnepanelen!"

 • Alex

  Oostakker

  "Ik wou altijd al een thuisbatterij, maar die waren vroeger nogal duur. Nu we net een elektrische wagen hebben gekocht, gaf de overheidspremie finaal de doorslag. Overdag ben ik op de baan, dus zo'n batterij is een echte must om 's nachts goedkoop de auto op te kunnen laden. Via Jaimy vond ik een installateur die advies en een offerte op maat leverde."

Meer dan 30.000 tevreden klanten

Jaimy is dé Belgische referentie voor het vinden van een erkend vakman.