Jaimy Logo

Bespaar met een

NIEUWE CV-KETEL

op aardgas


Kies voor de warmte & zekerheid van Vaillant,

Junkers-Bosch, Buderus, Viessmann of Bulex.

 • Bespaar op je energiefactuur

  Je cv-installatie is meer dan 15 jaar oud? Met een nieuwe gasboiler of condensatieketel bespaart een gemiddeld gezin jaarlijks tussen 100 € en 700 € aan energiekosten. 

 • Vermijd pannes & CO-vergiftiging

  Een nieuwe cv-ketel is veiliger dan een oud toestel, met aanzienlijk minder risico op CO-vergiftiging. En het is een pak beter voor het milieu. Met een nieuwe cv-ketel is de kans op panne tijdens de winter vrijwel nihil.

Voordelen van een nieuwe cv-ketel

Veelgestelde vragen

De kostprijs van een nieuwe cv-ketel is afhankelijk van de omvang van de woning, het aantal bewoners en de behoefte aan warm water en verwarming. Grosso modo zijn er twee types/prijsklassen:

 • Nieuwe condensatieketel van het type-doorstromer: de kostprijs van een nieuwe condensatieketel situeert zich in de prijsklasse tussen 2.500 € en 3.500 € (inclusief installatie, exclusief btw). De doorstromer treedt pas in werking wanneer er warm water nodig is, zonder continu een extra reservoir met warm water op temperatuur te moeten houden. Een doorstromer is uiterst geschikt voor een doorsnee woning, appartement of huishouden met één badkamer of een gemiddelde behoefte aan warm water of verwarming. De doorstromer wordt vandaag veruit het meeste verkocht, omwille van enkele duidelijke voordelen: het toestel is relatief goedkoop, eenvoudig te plaatsen, energiezuinig én erg compact.
 • Nieuwe condensatieketel met een intern of extern warmwaterreservoir: de richtprijs situeert zich tussen 4.500 € en 6.000 € (inclusief installatie, exclusief btw). Dit type ketel is geschikt voor grotere woningen of huishoudens met 2 badkamers of een grote behoefte aan verwarming en warm water.


  Opgelet: extra kosten voor het aanpassen van de schouw en/of rookafvoer zijn niet inbegrepen in de bovenstaande richtprijzen.

Wie vandaag een cv-ketel koopt in België, kan rekenen op een betrouwbaar toestel dat conform is aan alle strenge normen en richtlijnen rond veiligheid, milieu en plaatsing. Ook de prijzen van de meest verkochte merken zijn vandaag vaak verrassend scherp en concurrentieel. Deze merken domineren de Belgische markt in condensatieketels op aardgas:

 • Vaillant is vandaag veruit het populairste merk in België. De reden is eenvoudig: Vaillant biedt Duitse kwaliteit in combinatie met een scherpe prijs. En dé reden waarom chauffagisten graag Vaillant aanraden: de ketel is makkelijk in onderhoud, de vervangingsonderdelen zijn snel beschikbaar en bovendien relatief goedkoop - tot tevredenheid van de klant. Ook Bulex is een onderdeel van de Vaillant-groep.
 • Junkers/Buderus/Bosch: zowel Junkers als Buderus zijn vertrouwde namen, die vandaag een onderdeel zijn van de Bosch-groep, een Duitse industriële gigant. Toestellen van Junkers worden sinds 2018 verkocht onder de merknaam Bosch. Buderus is wel nog apart verkrijgbaar en positioneert zich in de hogere prijsklasse - gericht op grotere of residentiële woningen.
 • Viessmann is vandaag een koploper in het aanbieden van 'slimme ketels' met een wifi-verbinding, die automatisch defecten kunnen detecteren en doorseinen naar de chauffagist. Eén nadeel van Viessmann: de vervangingsonderdelen zijn doorgaans iets duurder en soms niet direct leverbaar.

 • Eigenaars van een oude, atmosferische cv-ketel (verkrijgbaar tot 2015) van meer dan 20 jaar oud adviseren we altijd om een nieuwe condensatieketel te plaatsen. Niet enkel om te besparen op de energiefactuur, maar ook uit veiligheid en omwille van ecologische normen. Met een nieuwe condensatieketel bespaar je meteen 20% tot 35% op de energiefactuur. Voor sommige huishoudens kan dat bedrag oplopen tot enkele honderden euro’s, of zelfs meer dan 1.000 € per jaar. Zo verdien je je investering terug in enkele jaren tijd.
 • Eigenaars van een oude cv-ketel met waakvlam kunnen heel wat energie besparen met een nieuwe condensatieketel. Want ook de waakvlam verbruikt energie. Moderne condensatieketels of doorstromers hebben niet langer een waakvlam; ze werken met een automatische ontsteking en treden pas in werking wanneer er warm water nodig is.
 • Als je je bestaande condensatieketel vervangt door een nieuwe, zal je zo’n 5 à 10% energie besparen. Want ook de besparing op elektriciteit moet je meetellen. De circulatiepomp van de jongste generatie condensatieketel verbruikt namelijk minder elektriciteit, goed voor ongeveer 5 euro per maand of een besparing van 60 € elektriciteit op het eind van het jaar.

Conclusie: met een nieuwe ketel kan de verwarming een graadje hoger, terwijl de energiefactuur daalt. De nieuwe cv-ketel verhoogt de veiligheid, de waarde en het comfort van de woning. Terwijl het risico op pannes in de winter flink daalt.

 • In theorie kan je altijd overwegen om de cv-ketel repareren, ongeacht de leeftijd. Hoe ouder de cv-ketel, hoe minder we een reparatie echter aanraden. Ook omdat onderdelen dan schaars worden.
 • Kritisch kantelpunt: als de ketel ouder is dan 13 jaar, duiken na een herstelling vaak nieuwe defecten op. Vanaf 13 jaar na de installatie moet je dus ernstig gaan overwegen om een nieuwe te plaatsen, in plaats van de cv-ketel te laten herstellen.

Conclusie: vraag altijd advies aan een erkend chauffagist. Zij kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze tussen herstellen of vervangen!

Ja, en zelfs meer dan een oude cv-ketel! 

Dat klinkt misschien vreemd, maar het is logisch. In tegenstelling tot de oudere, atmosferische cv-ketels, gaan condensatieketels ook restwarmte recupereren uit rookgassen. Dat gebeurt via een heel verfijnde mechaniek, die regelmatig moet gereinigd worden. Als dat niet gebeurt, zal het aangekoekte vuil gaan inwerken op de brander, zodat deze niet meer optimaal kan functioneren. Op iets langere termijn kan een gebrek aan onderhoud storingen of pannes veroorzaken.

Meer info over het CV-onderhoud

 • Voor woningen ouder dan 10 jaar geldt een btw-tarief van 6% i.p.v. 21%.
 • Eigenaars van een ketel ouder dan 20 jaar, kunnen rekenen op een premie van 500 €, aan te vragen via gas.be.
 • Vooral in combinatie met andere, energiebesparende maatregelen kan je heel wat interessante subsidies aanvragen, bijvoorbeeld in het kader van de Vlaamse Renovatiepremie, de BENO-pass of de EPC-labelpremie van Fluvius.

  TIP: Onze chauffagisten en verwarmingsexperts adviseren je graag over beschikbare premies, subsidies en de korting via Jaimy!


 • De beste merken

  Kies voor de warmte & zekerheid van Vaillant, Junkers-Bosch, Buderus, Viessmann of Bulex.


Dit mag je verwachten:

 • 1.

  Plaats gratis je aanvraag

  Vul het formuliertje bovenaan de pagina in.

 • 2.

  Wij matchen jouw vraag met minstens 1 chauffagist

  Minimum 1 erkend chauffagist contacteert je, met advies of een offerte. Aan jou om te beslissen of je erop ingaat (of niet).

 • 3.

  De chauffagist komt bij je langs

  Akkoord met het voorstel van de chauffagist? Dan laat de opdracht uitvoeren.

Dit zeggen onze klanten:

 • Jesse

  Laakdal

  " Via Jaimy vond ik een ervaren chauffagist om mijn oude ketel te vervangen. Hij kwam een kijkje nemen en zei dat ik in aanmerking kwam voor een premie van 500 €. Plus een korting van 250 € via Jaimy... Da's 750 € voordeel, op een totale factuur van ongeveer 4.000 €."

 • Chantal

  Zellik

  "Mijn buurman vertelde dat hij z'n energiefactuur met een kwart zag dalen met zijn nieuwe condensatieketel. Via Jaimy vond ik vrijwel meteen een chauffagist die uitrekende dat ik met een nieuwe condensatieketel elke maand zo'n 40€ zou besparen op mijn energiefactuur!"

Meer dan 30.000 tevreden klanten

Zoek én vind de chauffage-expert van je dromen, via Jaimy!